Annons

Arkivbild. Premiärminister Julia Tymosjenko på besök hos statsminister Fredrik Reinfeldt 2008.

Bild: Anders Selnes

Hoppa till artikelns andra spalt.

Julia Tymosjenko dömd till sju års fängelse

Ukrainas oppositionsledare dömdes i dag för maktmissbruk till sju års fängelse  plus ett enormt skadestånd. En alltmer brinnande fråga blir hur EU ska agera inför planerna att ingå ett fördjupat samarbetsavtal med Ukraina i december.

I dag kom domen mot Ukrainas oppositionsledare och förra premiärminister Julia Tymosjenko. Hon döms till sju års fängelse för maktmissbruk i samband med undertecknandet av ett gasavtal med Ryssland 2009 och till ett skadestånd till staten på 1,5 miljard hryvna, motsvarande drygt 1,2 miljarder kronor. Därtill förbjuds Tymosjenko att under tre år inneha regeringsuppdrag.

När domen lästes upp ställde sig Julia Tymosjenko upp på en stol och deklarerade inför de närvarande journalisterna att hon skulle överklaga domen. En dom som hon menade var skriven av hennes politiska fiende, den nuvarande ukrainska presidenten Janukovitj, rapporterar Kyivpost.

Samtidigt pågår sedan flera år tillbaka förhandlingar mellan EU och Ukraina om ett närmare politiskt och ekonomiskt samarbete. Meningen är att parterna ska träffas i december för att underteckna ett gemensamt avtal. Men frågan är hur det blir efter dagens dom.

– EU kommer att överväga sin politik gentemot Ukraina, säger EU utrikespolitiske talesperson Catherine Ashton i ett uttalande, som lästes upp vid EU-kommissionens dagliga presskonferens.

Europaparlamentet uttalade sig kritiskt mot rättegången redan i juni och dess talman är nu en av flera som efter domen ifrågasätter rättssäkerheten i Ukraina.

– Jag har allvarliga tvivel om rättvisa, oberoende och öppenhet i denna rättegång. Jag uppmanar Ukraina att upprätthålla de principer och gemensamma värderingar som definierar vår relation och som utgör kärnan i det östliga partnerskapet, säger talmannen Jerzy Buzek.

Enligt webbtidningen EUobserver.com är EU-länderna splittrade i sin syn på ett frihandelsavtal med Ukraina. I samband med utrikesministrarnas EU-möte i Luxemburg i måndags ska Litauens minister Audronius Azubalis sagt att det geopolitiskt bästa var att skriva under avtalet så fort som möjligt, en uppfattning som enligt uppgift ska delas med andra tidigare östländer i EU. På den andra sidan står bland andra Tyskland och Nederländerna och EU:s institutioner som hellre vill straffa president Janukovitj för hans tilltag mot oppositionen.