Annons

Hoppa till artikelns andra spalt.

Sarkozy förödmjukade Berlusconi

Frankrikes president Nicolas Sarkozy skrattade åt frågan om han och Angela Merkel har förtroende för Italiens premiärminister Silvio Berlusconi på söndagens toppmöte.

På Berlusconifrågan från en fransk journalist (titta här) vände sig Sarkozy mot Merkel och flinade. Merkel log tillbaka, vilket fick den samlade presskåren att brista ut i skratt. Därefter försäkrade Sarkozy att han har fullt förtroende för de italienska myndigheterna, såväl politiska som ekonomiska. 

Bakgrunden till den franska näsknäppen är att från och med den 1 november kommer det att finnas två italienare i den Europeiska centralbankens mäktiga direktion, efter att Mario Draghi tar över efter franske Jean-Claude Trichet som ordförande. Sarkozy vill att Lorenzo Bini Smaghi avgår för att ge plats åt en fransman, men Bini Smaghi har vägrat.
 
När Berlusconi fick höra om Sarkozys beteende visade han inga tecken på vrede.
 
– Jag har erbjudit Bini Smaghi prestigefulla poster men han har sagt nej och det har Sarkozy tagit som en personlig förolämpning, därför håller han på som han gör. Men jag tror att Bini Smaghi kommer att förstå att han inte kan vara orsak till en fransk-italiensk konflikt och avgå. Jag sa till Sarkozy, ”vad ska jag göra, döda honom?”, sade Berlusconi när han lämnade toppmötet (se här).
 
Lorenzo Bini Smaghi tillträdde 2005 och hans mandat går ut 2013. Medlemmar i ECB direktion är självständiga och får inte ta order av nationella regeringar.