Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
José Manuel Barroso, EU-kommissionens ordförande.

Barroso: Vi måste gå ännu längre

BRYSSEL 16 november 2011 | Ge marknaden en signal

Högern vill lugna marknaden, medan vänstern vill tygla den. Så kan man sammanfatta onsdagens debatt om den ekonomiska krisen i EU-parlamentet.

Mer övervakning och hårdare straff för de euroländer som inte sköter sig. Det var budskapet från Europeiska rådets ordförande, Herman Van Rompuy, när han på onsdagen öppnade debatten om nästa steg i den ekonomiska krisen med EU-parlamentarikerna i Strasbourg.

– Vi måste ge marknaderna en signal om vart vi är på väg, sade Herman Van Rompuy.

José Manuel Barroso, EU-kommissionens ordförande, menade också att man behöver gå ännu längre än de förslag som finns i dag för att öka översynen över enskilda euroländers ekonomi. Ett förslag på ekonomisk styrning kommer presenteras av EU-kommissionen den 23 november i år.

– I framtiden måste vi gå ännu längre för att få en ökad samordning. Detta kommer kräva fördragsförändringar, sade Barroso.

De båda EU-ledarna fick medhåll från sina partivänner i den konservativa gruppen - parlamentets största. Från vänster kom krav på investeringar och ökad kontroll av marknaden. Martin Schulz, den socialdemokratiska gruppens ordförande, ville se starkare tyglar på marknadsaktörerna.

– Marknaden tjänar pengar på att driva länder i konkurs, sade han.

De Grönas ledare, Daniel Cohn-Bendit, sade att större ekonomisk styrning inte är rätt väg att gå.

– När krisen kom trodde alla att större samordning mellan länderna var det mest effektiva. Det var inte sant. Europa är inte effektivare för att det finns en telefonlinje mellan Paris och Berlin, sade han.

– Vad vi behöver är mer investeringar i Europa, fortsatte Daniel Cohn-Bendit.

Guy Verhofstadt, ledare för den liberala gruppen, varnade för att de nuvarande åtgärderna inte är tillräckliga för att återfå stabilitet i valutaunionen.

– Besluten som EU fattar lugnar marknaden i 24 timmar, sedan går den tillbaka.

På det senaste EU-toppmötet, den 26 oktober i år, kom euroledarna överens om att öka samarbetet mellan varandra. När en ny chef för euroländerna utses i mitten av nästa år finns det planer på att han eller hon ska vara stationerad i Bryssel för att kunna stärka samordningen mellan dem.

– Ministrar på alla områden ska vara involverade i den ökade ekonomiska styrningen, inte bara finansministrarna som det är i dag, sade den nuvarande ledaren för eurogruppen, Jean-Claude Juncker.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret