José Manuel Barroso, EU-kommissionens ordförande.

Hoppa till artikelns andra spalt.

Barroso: Vi måste gå ännu längre

Högern vill lugna marknaden, medan vänstern vill tygla den. Så kan man sammanfatta onsdagens debatt om den ekonomiska krisen i EU-parlamentet.

Mer övervakning och hårdare straff för de euroländer som inte sköter sig. Det var budskapet från Europeiska rådets ordförande, Herman Van Rompuy, när han på onsdagen öppnade debatten om nästa steg i den ekonomiska krisen med EU-parlamentarikerna i Strasbourg.

– Vi måste ge marknaderna en signal om vart vi är på väg, sade Herman Van Rompuy.

José Manuel Barroso, EU-kommissionens ordförande, menade också att man behöver gå ännu längre än de förslag som finns i dag för att öka översynen över enskilda euroländers ekonomi. Ett förslag på ekonomisk styrning kommer presenteras av EU-kommissionen den 23 november i år.

– I framtiden måste vi gå ännu längre för att få en ökad samordning. Detta kommer kräva fördragsförändringar, sade Barroso.

De båda EU-ledarna fick medhåll från sina partivänner i den konservativa gruppen - parlamentets största. Från vänster kom krav på investeringar och ökad kontroll av marknaden. Martin Schulz, den socialdemokratiska gruppens ordförande, ville se starkare tyglar på marknadsaktörerna.

– Marknaden tjänar pengar på att driva länder i konkurs, sade han.

De Grönas ledare, Daniel Cohn-Bendit, sade att större ekonomisk styrning inte är rätt väg att gå.

– När krisen kom trodde alla att större samordning mellan länderna var det mest effektiva. Det var inte sant. Europa är inte effektivare för att det finns en telefonlinje mellan Paris och Berlin, sade han.

– Vad vi behöver är mer investeringar i Europa, fortsatte Daniel Cohn-Bendit.

Guy Verhofstadt, ledare för den liberala gruppen, varnade för att de nuvarande åtgärderna inte är tillräckliga för att återfå stabilitet i valutaunionen.

– Besluten som EU fattar lugnar marknaden i 24 timmar, sedan går den tillbaka.

På det senaste EU-toppmötet, den 26 oktober i år, kom euroledarna överens om att öka samarbetet mellan varandra. När en ny chef för euroländerna utses i mitten av nästa år finns det planer på att han eller hon ska vara stationerad i Bryssel för att kunna stärka samordningen mellan dem.

– Ministrar på alla områden ska vara involverade i den ökade ekonomiska styrningen, inte bara finansministrarna som det är i dag, sade den nuvarande ledaren för eurogruppen, Jean-Claude Juncker.