Italien stärker banden med Bryssel

Italiens nyinstallerade premiärminister, Mario Monti, lovade på tisdagen att ha Europa i sitt hjärta när han nu ska genomföra ett av de största reformpaketen i landets historia.

På tisdagen besökte den nyvalde italienska premiärministern Mario Monti EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso för att diskutera det reformpaket som nu ska lanseras för att rätta upp den vacklande italienska ekonomin.

– Jag och min regering ska göra allt för att placera Europa i hjärtat för våra åtaganden när vi nu genomför stora reformer i Italien, bedyrande Mario Monti.

José Manuel Barroso, som tidigare arbetat tillsammans med Monti i EU-kommissionen, uttalade sitt fulla stöd för den italienske premiärministern men sade samtidigt att situationen är mycket allvarlig.

– Europa och världen har sina ögon på Italien. Mario Monti har en enorm utmaning framför sig och ingen räknar med några mirakler, sade Barroso.

I början av november skickade EU och Internationella valutafonden, IMF, observatörer till Rom för att övervaka de italienska sparåtgärderna. Snart kommer de att skicka ytterligare en observatörsgrupp till Italien.

– Vi räknar med den nya regeringens fulla samarbete, sade Barroso.

I det tal han höll i samband med förra veckans framgångsrika förtroendeomröstning i italienska parlamentet angav Monti huvuddragen i det reformpaket som snart ska komma. De centrala förslagen handlar om ett reformerat  pensionssystem, hårdare tag mot skattesmitare och att få in fler kvinnor i arbetslivet.

På onsdag far Mario Monti vidare till Strasbourg för att träffa den tyska förbundskanslern Angela Merkel och den franske presidenten Nicolas Sarkozy.

På fredag besöker Olli Rehn, EU:s ekonomikommissionär, Rom för att i detalj diskutera Mario Montis reformpaket.