Annons

David Cameron ställer villkor på lån till IMF.

Bild: Fredrik Haglund

Hoppa till artikelns andra spalt.

EU-miljarder saknas till IMF-lån

När EU-ländernas tidsfrist för att få ihop IMF-lånet löpte ut på måndagen fattades 27 miljarder euro. Nu vädjar euroländerna till omvärlden om lån.

Vid en telefonkonferens på måndagen mellan EU:s finansministrar konstaterades det att det fattades cirka 27 miljarder euro för att få ihop till det nya IMF-lånet på 200 miljarder euro. Målet, att inom tio dagar från EU-toppmötet få ihop brandväggslånet,  hade misslyckats.

Storbritannien villkorade sin lånedel som beräknas uppgå till 30 miljarder euro med att även övriga G20-länder utanför EU också ska delta, rapporterar brittska BBC, som kallar den brittiska inställningen för en bojkott av euroländernas räddningsplan.

Frånvaro av det brittiska lånet fick eurogruppens ledare Jean-Claude Juncker att vädja till icke europeiska länder efter måndagens finansministermöte.

– EU välkomnar G20-länderna och andra finansiellt starka IMF-länder att stötta insatsen för att säkra den globala finansiella situationen, hette det.

Uttalandet sätter ny press på USA, valutafondens största utlånare, att ompröva sitt tidigare negativa beslut att inte bidra.

Finansminister Anders Borg (M) sade att Sverige kan stå för upp till elva miljarder euro, motsvarande 100 miljarder kronor. Danmark och Polen är också redo att låna ut pengar till IMF. Danmark bidrar med 5,4 miljarder euro. Den polska siffran är inte klar men enligt landets finansminister Jacek Rostowski handlar det om cirka sex miljarder euro, rapporterar den polska dagstidningen Gazeta Wyborcza.

Även Tjeckien ska enligt EU:s uttalande efter mötet ha lovat att låna ut pengar till IMF. Men detta tillbakavisar den tjeckiske finansministern Miroslav Kalousek.

– Vi deklarerade klart och tydligt att den tjeckiska regeringen inte har bestämt sig än. Nyheten från Bryssel är betydligt vriden och felaktig, sade Miroslav Kalousek till den tjeckiska nyhetsprogrammet Radiožurnál.

De övriga medlemsländerna utanför eurosamarbetet har bett att få konsulterat sina parlament innan de ger besked. 

Alla euroländerna står för sin beskärda del av de 150 miljarder euro som de lånar ut till IMF. Eurojätten Tyskland bidrar med strax över 40 miljarder euro medan pyttenationen Malta står för en kvarts miljard euro.

Lånen till valutafonden ska fungera som en ekonomisk brandvägg för euroländerna så att krisen inte sprider sig. I första hand hoppas man att den förstärkta utlåningskapaciteten hos IMF i sig självt ska övertyga investerare att det är säkert att köpa statsobligationer från euroländerna. Men räcker inte det så kommer pengarna att lånas ut enligt IMF:s regelverk till det euroland som behöver dem.