Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning

Möjlig svensk samsyn om finanspakt

STOCKHOLM 19 december 2011 | Samtal med S dröjer

Både statsminister Fredrik Reinfeldt och socialdemokraternas ekonomisk-politiska talesperson Tommy Waidelich vill samtala om EU:s kommande finanspakt.

Under helgen har statsminister Fredrik Reinfeldt (M) och socialdemokraternas ekonomisk-politiska talesperson Tommy Waidelich i olika intervjuer öppnat för ett inrikespolitiskt närmande i frågan om villkoren för svenskt deltagande i EU:s kommande finanspolitiska pakt.

– Jag känner ett särskilt ansvar att inte bara se till alliansens fyra partier utan också här jobba nära Socialdemokraterna. Det är min förhoppning att vi gemensamt och i god ordning analyserar och gå igenom detta och sedan förhoppningsvis landar på ett gemensamt beslut, sade Fredrik Reinfeldt i Sveriges Radios lördagsintervju.

På söndagen svarade Tommy Waidelich i SVT Agenda.
– Jag hoppas att han tar initiativ till partiledarsamtal. Det är bra för Sverige att vi i viktiga frågor har blocköverskridande överenskommelser.  Men vi måste respektera folkomröstningens resultat, det var ett nej till euron, och vi får inte heller äventyra lönebildningen, sade Waidelich.

Både Reinfeldt och Waidelich säger sig vara emot att de regler som sätts upp inom pakten  ska vara tvingande även för EU-länder utanför eurosamarbetet.  Samtidigt vill båda att Sverige ska vara med och påverka hur reglerna utformas och vilket fokus pakten ska få när det gäller annat än enbart stramare budgetdisciplin.  Enligt Waidelich kan det handla om inre marknaden, handelspolitik och en politik för tillväxt och jobb.

Trots att regeringen och det största oppositionspartiet tycks vara på samma linje vill statsministern vänta med överläggningarna.

– Frågan om ett möte med Socialdemokraterna är för tidigt väckt eftersom vi ännu inte vet vad det är som Sverige ska ta ställning till, säger Markus Friberg, pressekreterare åt Fredrik Reinfeldt till Europaportalen.

Så först måste man veta vad pakten ska innehålla innan det blir aktuellt med en svensk diskussion?
– Ja, annars vet man inte vad man pratar om, säger Markus Friberg.

Hur den nya finanspolitiska pakten kommer att utformas är en förhandlingsfråga för euroländerna och de övriga EU-länder som vill delta. Syftet är att få en mycket stramare budgetpolitik än i dag och att de länder som bryter mot reglerna ska drabbas av automatiska straff. EU-kommissionen ska också tillåtas förhandsgranska ländernas budgetar innan de tas av de nationella parlamenten.

Anders Selnes
Chefredaktör
Skicka epost
Anders Selnes
Chefredaktör
Skicka epost

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret