Storbritanniens premiärminister David Cameron söker allierade. Arkivbild.

Hoppa till artikelns andra spalt.

Storbritannien vill skapa pakt mot pakten

Den brittiske premiärministern David Cameron försöker hitta allierade efter sitt EU-veto.

Det pågår en febril diplomatisk trafik mellan EU-ländernas huvudstäder i efterspelet till förra veckans EU-toppmöte.  Ett isolerat Storbritannien försöker hitta likasinnade som inte vill eller, som Sverige i dagsläget, inte kan gå med i den finanspakten som ska vara klar i mars nästa år.

David Cameron gjorde under ett möte på onsdagen med sina konservativa partikamrater klart att han avser skapa en opposition mot finanspakten, rapporterar den brittiska dagstidningen The Guardian på onsdagskvällen.

Under tisdagen och onsdagen pratade David Cameron med den svenske statsministern Fredrik Reinfeldt, den tjeckiske premiärministern Petr Nečas och den irländske premiärministern Enda Kenny.

– Vi är självklart intresserade av våra partners åsikter och positioner, sade Petr Nečas men höll inne på detaljerna från telefonsamtalet, rapporterar den tjeckiska nyhetssajten Novinky.

På tisdagen sade Fredrik Reinfeldt till Europaportalen att han hoppades dra Storbritannien närmare en gemensam EU-lösning.

– Jag betraktar detta fortfarande som en öppen process och hoppas att det är fortsatt möjligt att påverka Storbritannien. Jag förutser att beslut kring detta först kommer på toppmötet som är i början av mars, det vill säga att det finns fortfarande tid kvar, sade Fredrik Reinfeldt.

I Sverige och Tjeckien finns en opposition mot att gå med i den finanspolitiska pakt som EU-ledarna enades om under förra veckans toppmöte. Irland oroas för att en eventuell finansiell transaktionsskatt som EU-kommissionen föreslagit ska slå mot deras finanssektor.

I dag träffar den tjeckiske premiärministern sin ungerske kollega Viktor Orbán som också uttryckt skepsis mot finanspakten.

Storbritannien drog på sig kritik när landet under toppmötet förra veckan blockerade en fördragsförändring som skulle öppna för en fördjupad ekonomisk samordning mellan de övriga medlemsländerna. Agerandet ledde till att EU-länderna nu istället måste samarbeta på en mellanstatlig nivå.

Herman Van Rompuy, Europeiska rådets ordförande meddelade på torsdagen att ett nyinsatt toppmöte i slutet av januari ska behandla finanspakten.