Hoppa till artikelns andra spalt.

Ukraina Europas korruptionsvärsting

Ukraina har tagit över Rysslands plats som mest korrupta land i Europa. Utvecklingen i Ukraina är inte oväntad menar forskare. Minst korrupta är de nordiska länderna.

Enligt Transparency International har Ukarina under 2011 bytt plats med  Ryssland som Europas mest korrupta land. Ukraina intar nu plats 152 i botten på listan över länder med minst korruption i världen,  poängmässigt snäppet värre än Ryssland, Vitryssland och Azerbajdzjan.

 – Det är inte konstigt att Ukraina ligger väldigt dåligt till i korruptionsindexet. Dels har man samma arv att brottas med och liknade system som Ryssland. Nu finns det dessutom ingen politisk ledning som försöker ta i tu med korruptionen i Ukraina, säger Lena Jonson forskningsledare på Utrikespolitiska institutet.  

Av EU-länderna är korruptionen värst i Bulgarien, Rumänien och Italien. I topp med minst korruption i Europa och i världen bara slaget av Nya Zeeland ligger Danmark och Finland på delad andra plats följd av Sverige som trea.

2011 års korruptionsindex från Transparency International finner du här.