Hoppa till artikelns andra spalt.

Bildt tvekar på EU-sanktioner mot Iran

Den första juli i år stoppar EU oljeimporten från Iran för att sätta press mot landets kärnprogram.

På måndagen beslutade EU:s utrikesministrar att trappa upp sanktionerna mot Iran som man sedan lång tid misstänker försöker tillverka kärnvapen. Den första juli stoppar unionen all oljeimport från landet. Men den svenske utrikesministern Carl Bildt (M) är tveksam till dess effektivitet.

– Sanktioner i sig löser mycket lite. Men som understrykande av förhandlingsviljan kan det vara ett tillskott, sade Carl Bildt på måndagen efter mötet i Bryssel.

Sverige har under förhandlingarna i Bryssel varit motsträvigt när det gäller att införa sanktioner. Risken med sådana är hög menar Carl Bildt.

Sverige importerar i dagsläget ingen olja från Iran. Det är främst Spanien och Grekland som kan få problem när oljeembargot sätter in. Saudiarabien har dock lovat att förse Spanien med den olja landet behöver. När det gäller Grekland hoppas den svenske utrikesministern på EU-ländernas välvilja.

– Man får hoppas att det nu finns en vilja att hjälpa grekerna med krediter så att de klarar sina energileveranser, sade Carl Bildt.