Viktor Orbán, Ungerns premiärminister, har återigen dragit på sig EU-kritik.

Hoppa till artikelns andra spalt.

EU-kommissionen ställer ultimatum till Ungern

Ungerska grundlagsändringar har retat upp EU-kommissionen som nu hotar med en process mot landet.

Vid årsskiftet fick Ungern en ny grundlag trots protester från bland annat EU och den Internationella valutafonden, IMF. EU-kommissionen menar att vissa delar av den kan strida mot EU-lag.

I ett uttalande på onsdagen kritiserade kommissionen i skarpa ordalag de ungerska grundlagsförändringarna. Den är bekymrad över att oberoendet hos den ungerska centralbanken, domstolarna och datasäkerhetsmyndighet nu hotas.

När EU-kommissionärerna träffas på tisdag nästa vecka ska de ta ”ett lämpligt beslut”.

– Vi ska göra allt i vår makt för att Ungern ska följa EU:s lagar och värderingar, sade EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso på en presskonferens i Köpenhamn på torsdagen.

Enligt kommissionen är det snabbaste sättet att komma till rätta med saken är att den ungerska regeringen själv löser frågan.

Annons

Den ungerske premiärministern Viktor Orbán hade på torsdagsförmiddagen inte svarat på kritiken men hans talesperson menade i ett uttalande att Ungern är ett rättssäkert land.

– Ungern är redo för diskussioner och att leta efter lösningar, hette det.
 
I det ungerska parlamentet har regeringspartiet, det nationalkonservativa och kristdemokratiska Fidesz, den tvåtredjedels majoritet som krävs för att på egen hand ändra grundlagen. Flera oppositionspolitiker har hotat med att lämna sina poster i protest mot den nya grundlagen.

På gatorna i Budapest har tusentals ungrare demonstrerat mot den nya grundlagen med plakat med texter som "Viktator" och "Orbanistan".

EU-kommissionen kritiserar också Ungern för att de inte vidtagit tillräckliga åtgärder för att komma till rätta med sitt budgetunderskott. På onsdagen menade ekonomikommissionär Olli Rehn att Ungern riskerar att få sina utbetalningar från EU:s strukturfonder stoppade om landet inte gör något åt saken.

Hotet mot den ungerska centralbankens oberoende ledde till att EU-kommissionen och IMF i mitten av december i fjol avbröt sina förhandlingar om krislån till Ungern. Förhandlingarna med IMF återupptogs dock i måndags.

Ungern är i akut behov av krislån. Landets dåliga ekonomi har gjort att kreditbetygen sänkts till skräpnivåer vilket gör att den ungerska staten måste betala alltför höga räntor för att låna pengar på vanligt sätt.

I fjol fick Viktor Orbán skarp kritik från EU för en lag som begränsade journalisters oberoende. Den gången nöjde sig Bryssel med mindre förändringar i den ungerska lagtexten.