Angela Merkel samspråkar med Storbritanniens David Cameron och EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso.

Hoppa till artikelns andra spalt.

Finanspakten en tysk framgång

Med nästan alla EU-länder med på båten anses finanspakten vara en seger för Tyskland och landets krav på budgetdisciplin i euroländerna. Tyskarna ställer kravet för att som unionens ekonomiska motor lättare kunna ställa upp med framtida lån till krisande länder.

”Angela Merkels älsklingsprojekt”, så kallar den tyska tidningen Der Spiegel finanspakten. Nu måste alla euroländer stampa på skuldbromsen. Det var en ovanligt nöjd tysk förbundskansler som efter mötet i Bryssel meddelade att EU-länderna hade enats kring finanspakten.

– Vad tiden anbelangar var det en mästerlig prestation, sade Angela Merkel och menade den ovanligt korta tid det tagit att få genom pakten efter att ledarna hade enats om den på det senaste toppmötet i december.

– Det är ett viktigt steg mot en stabilitetsunion. Och för dem som betraktar euroländerna utifrån är detta viktigt, sade den tyska förbundskanslern och syftade på den finansiella marknaden.

Även den brittiska tidningen Financial Times kallar finanspakten för en seger för Angela Merkel.

25 av unionens 27 medlemsländer sade på måndagskvällen i Bryssel ja till att gå med i pakten som ska verka för en ökad budgetdisciplin i euroländerna. Tjeckien och Storbritannien står utanför.

En av anledningarna till att Tjeckien inte anslöt sig är, enligt landets premiärminister Petr Nečas, svårigheten att få pakten godkänd på hemmaplan. I det tjeckiska systemet krävs att både över- och underhuset i parlamentet är överens. Dessutom måste landets EU-skeptiske president Václav Klaus sätta sin kråka på avtalet, något han sagt sig vägra göra.

Men Petr Nečas är heller inte nöjd med finanspaktens utformning. Han menar att pakten inte fokuserar tillräckligt på att minska euroländernas statsskulder. Dessutom är Nečas inte nöjd med att icke-euroländer får sitta med på alla möten som finanspakten kommer hålla, rapporterar den tjeckiska tidningen České noviny.

Den tjeckiske premiärministern lämnade dock dörren öppen för att landet i framtiden kan komma att ansluta sig till pakten. I mars 2013 löper mandatperioden för den EU-skeptiske presidenten Václav Klaus ut.

Storbritannien hade sedan EU-toppmötet i december avvisat alla inbjudningar på att gå med i pakten.

Finanspakten ska undertecknas på EU-toppmötet den 1-2 mars, sedan ska den godkännas formellt i alla nationella parlament. Den första januari 2013 träder paktens regelverk i kraft.

Här kan du läsa den slutgiltiga texten om finanspakten (på engelska, PDF-format).