Annons

Den tyska förbundskanslern Angela Merkel ser ett starkare EU som ett svar på framtida kriser.

Hoppa till artikelns andra spalt.

Merkel misstror grekisk skuldsanering

Allt fler politiker ifrågasätter om Grekland klarar sig ur skuldkrisen. Den tyska förbundskanslern vill dock inte sätta upp ett starkare ekonomiskt skydd genom att slå ihop EU:s två krisfonder till en.

Den grekiska regeringen har ännu inte lyckats komma överens med de privata investerarna om villkoren för en nedskrivning av landets statsskuld med 100 miljarder euro. En nedskrivning är nödvändig för att Grekland ska kunna få nya krislån.

Den svenske finansministern Anders Borg (M) kritiserade tidigare i veckan skarpt den grekiska regeringens sparprogram.

– Det är förmodligen ett av de sämst fungerande programmen som vi upplevt, sade Anders Borg på tisdagen i Bryssel.

Nu faller den tyska förbundskanslern Angela Merkel in i kören av dem som tvekar på om grekerna kommer att klara skuldsaneringen.

– Vi har inte bemästrat krisen än. Så klart, vi har Grekland, ett specialfall där, trots alla insatser som gjorts, varken grekerna själva eller det internationella samfundet har klarat att stabilisera situationen, sade Merkel till den tyska tidningen Süddeutsche Zeitung.

Samtidigt slår Angela Merkel ifrån sig Internationella valutafondschefen Christine Lagardes förslag på att slå ihop EU:s två krisfonder EFSF och ESM för att bygga en starkare ekonomisk brandvägg runt större krisande euroländer som Italien och Spanien.

– Vad vi inte vill ha är en situation där vi lovar något som vi inte kan hålla, då blir Europa verkligt sårbart, sade Angela Merkel på den årliga ekonomikonferensen World Economic Forum i schweiziska Davos.

För att komma tillrätta med krisen på längre sikt vill Angela Merkel att EU-kommissionen får mer makt att lösa den ekonomiska krisen i unionen. Framför sig ser hon ett federalt EU.

–  Vi kommer under en lång process ge mer kompetens till EU-kommissionen som då fungerar som en europeisk regering för det som hamnar innanför dess befogenheter. Till detta hör ett starkt parlament. Den, så att säga, andra kammaren blir rådet bestående av stats- och regeringscheferna. Och slutligen har vi EU-domstolen som högsta rättsinstans, sade Angela Merkel till Süddeutsche Zeitung på torsdagen.

– Det skulle kunna bli hur den politiska Europeiska unionen ser ut någon gång i framtiden efter många mellanliggande steg.