Annons

Jean-Claude Juncker, eurogruppens ordförande, avfärdar inte ytterligare krislån till Grekland.

Hoppa till artikelns andra spalt.

Ännu ett Greklandslån möjligt

Knappt har den tyska förbundsdagen godkänt det andra krislånet till Grekland så börjar det talas om ett tredje.

I går kväll godkände den tyska förbundsdagen det andra krislånet till Grekland men än är inte landet räddat.
 
I ett läckt dokument från den tyske finansministern Wolfgang Schäuble till tyska parlamentariker inför omröstningen uteslöt han inte ett tredje krislån.

– Det är möjligvis inte sista gången som den tyska förbundsdagen måste befatta sig med finanshjälp till Grekland, hette det i dokumentet enligt tyska nyhetsprogrammet Tagesschau.

I lördags frågades eurogruppens ordförande Jean-Claude Juncker av tv-stationen Al Jazeera om Grekland skulle behöva ett tredje krislån.

– Man kan inte utesluta det, sade Jean-Claude Juncker som tillade att man inte borde ha det som utgångsläge att ett tredje program kommer behövas.

Robert Bergqvist, chefsekonom på SEB, håller med om att man inte kan stänga dörren till nya lån mot bakgrund av situationen i Grekland eftersom landet under lång tid framöver förmodligen kommer fortsätta ha stora problem att ha tillgång till den internationella kapitalmarknaden.

– Grekland har ju ännu inte nått en stabilitet i utvecklingen och det kommer förmodligen ta ett tag till. Så länge ekonomin är i ett sluttande plan är det klart att man måste ha i beredskap att kunna stötta med ytterligare pengar, säger han till Europaportalen.

Men samtidigt frågar Robert Bergqvist sig om nästa steg för Grekland kommer att handla om något annat än ett nytt krislån.

– Jag är inte helt säker på att nästa verktyg blir nya lån utan kanske att man börjar fundera på något som är lite större för Grekland, säger han och nämner ytterligare nedskrivning av statsskulden som ett exempel.

– Blir läget så pass allvarligt kanske man måste börja diskutera ett utträde ur eurosamarbetet, säger Robert Bergqvist

Att Grekland gör bäst i att lämna euron anser även den tyske inrikesministern Hans-Peter Friedrich.

– Utanför valutaunionen är Greklands chanser att återhämta sig och bli konkurrenskraftigt större än om de stannar i euroområdet, sade Hans-Peter Friedrich, rapporterar den tyska tidningen Der Spiegel.

Inför omröstningen i den tyska förbundsdagen sade den tyska förbundskanslern Angela Merkel att det inte finns några hundraprocentiga garantier för att krisprogrammet kommer att lyckas. Trots det godkändes krislånet med en överväldigande majoritet.

I går nedgraderade kreditvärderaren S&P Grekland ytterligare ett snäpp. I ett syrligt uttalande kommenterade Jean-Claude Juncker beslutet med att euroländerna redan räknat med detta och tagit med det i beräkningarna för det andra krislånet.

Samtidigt nedgraderade S&P utsikten för EU:s nuvarande och tillfälliga krisfond EFSF som största delen av lånet till Grekland kommer ifrån. En nedgradering av utsikten innebär att krisfonden i framtiden riskerar en nedgradering.