EU-kommissionär: Euron klarar sig utan Aten
BRYSSEL 7 februari 2012 | Sarkozy: Tiden rinner utEU-kommissionär Neelie Kroes säger att valutasamarbetet inte kollapsar om Grekland lämnar euron. Den tysk-franska ledarduon manar samtidigt den grekiska regeringen att snabba på.
Ett grekiskt utträde ur euron börjar i EU:s högsta kretsar ses som en möjlig utgång på skuldkrisen i landet. Neelie Kroes, nederländsk EU-kommissionär med ansvar för den digitala dagordningen, tonar ned de svarta bilder som målas upp att ett grekiskt utträde ur euron betyder slutet på valutasamarbetet.
– Euron klarar sig utan Aten, sade Neelie Kroes i dag i en intervju med den nederlänska tidningen de Volkskrant.
– Ofta sägs det att om man låter ett land gå ur störtar hela byggnaden samman. Men det är helt enkelt inte sant, sade Neelie Kroes som tillade att hon emot att Grekland återgår till drakmer.
De tre partiledarna i den grekiska regeringskoalitionen har ännu inte gett sitt stöd till landets premiärminister Lucas Papademos att förhandla fram ett nytt krislån från EU och den Internationella valutafonden IMF.
Neelie Kroes riktar skarp kritik mot de grekiska ledarna oförmåga att komma överens.
– Grekerna måste inse att ”vi nederländare” och ”vi tyskar” endast kan sälja in grekisk krishjälp till våra skattebetalare om det finns bevis för en god vilja, sade Neelie Kroes.
Den tysk-franska ledarduon Angela Merkel och Nicolas Sarkozy stämmer in i kritiken.
– Tiden håller på att rinna ut, det måste beslutas, det måste underteckna, sade den franske presidenten Nicolas Sarkozy under en gemensam tv-intervju med den tyska förbundskanslern Angela Merkel i går kväll.
Den amerikanska storbanken Citigroup ökade i går risken för att Grekland går i bankrutt från 25-30 procent i november till 50 procent inom de kommande 18 månaderna.
I kväll ska de tre ledarna för partierna i regeringskoalitionen träffa Lucas Papademos för att försöka enas om att de kan ställa sig bakom långivarnas krav för ett nytt krislån. Samtidigt äger en storstrejk mot nedskärningar rum i Grekland.
Grekland och långivarna i trojkan måste nå en överenskommelse senast den 15 februari. Om det inte sker kommer landet inte kunna betala tillbaka gamla lån som löper ut den 20 mars, detta i sin tur innebär med största sannolikhet att Grekland går i statskonkurs.
Trojkan består av representanter från EU-kommissionen, IMF och Europeiska centralbanken ECB.