Europafacket har kallat till demonstrationer runt om i Europa mot nedskärningar. Arkivbild.

Europafacket har kallat till demonstrationer runt om i Europa mot nedskärningar. Arkivbild.

Bild: Fredrik Haglund

Europafacket: Miljoner européer lider

Europafacket menar att krispolitiken riskerar att få katastrofala sociala konsekvenser.

På onsdag innan EU-toppmötet på torsdag-fredag har Europafacket kallat till demonstration mot nedskärningar och social orättvisa.

– Den 29 februari i ett trettiotal länder ska facken tala med en röst för att säga att det räcker nu. Att det finns alternativ till nedskärningspolitik, sade Europafackets generalsekreterare Bernadette Ségol och tillade att de viktigaste prioriteringarna måste vara sysselsättning och social rättvisa.

Hon riktar sin kritik framför allt mot den finanspakt som EU-ledarna ska skriva under på toppmötet. Pakten ska öka budgetdisciplinen i euroländerna och göra det svårare för länder att ha stora underskott i sina budgetar.

– Åtgärderna riskerar att få katastrofala sociala konsekvenser för medborgarna i Europa. Miljoner européer lider redan av krisen och svaren på den, sade Bernadette Ségol.

– För oss måste svaret inkludera solidaritet. Vi behöver en plan för kvalitetsjobb, inte skräpjobb.

Europafacket kräver en europeisk återhämtningsplan som prioriterar investeringar i hållbar tillväxt, kvalitetsjobb och social rättvisa. Dessutom vill de se euroobligationer och en skatt på finansiella transaktioner.

I Belgien kommer två demonstrationer att äga rum, den ena utanför Europiska rådets byggnad där EU-ledarna ska mötas och den andra vid den belgiska centralbanken.

Arbetslösheten i EU har nått rekordnivåer, mer än var tionde EU-bo har inget arbete. För ungdomar är läget ännu värre, i vissa länder går varannan ungdom utan arbete, enligt siffror från EU:s statistikbyrå Eurostat.

I Sverige och Danmark planeras inga demonstrationer den 29 februari. I stället kommer facken att framföra sina synpunkter på den europeiska krispolitiken skriftligen till respektive lands regering.