Annons

Greklands koalitionsledare Giorgos Karatzaferis, Antonis Samaras, premiärminister Lucas Papademos och Georgios Papandreou.

Hoppa till artikelns andra spalt.

Grekisk uppgörelse klar

På torsdagseftermiddagen lyckades de grekiska ledarna komma överens om att gå med på långivarnas krav. Nu kan förhandlingarna om ett nytt krislån inledas i Bryssel

Ledarna för de tre grekiska koalitionspartierna lyckades under onsdagens långmöte inte enas om att ge sitt stöd till landets premiärminister Lucas Papademos att förhandla om ett nytt krislån till Grekland. Men på torsdagseftermiddagen verkar de ha nått en uppgörelse.

– Ja, vi har en överenskommelse, sade en anonym regeringstjänsteman till nyhetsbyrån Reuters.

Mario Draghi, chef för den Europeiska centralbanken ECB bekräftade senare på eftermiddagen uppgifterna. 

– För ett par minuter sedan fick jag ett samtal från Greklands premiärminister som sa att en uppgörelse nåtts och att den stöds av majoriteten av partierna, sade Mario Draghi, 

Knäckfrågan för de tre partiledarna var den sänkning av pensionen som långivarna i den så kallade trojkan ställt. Den borgerlige Antonis Samaras och den högerextreme Giorgos Karatzaferis vägrade gå med på kravet att sänka minimipensionen till 300 euro per månad. 

I kväll träffas euroländernas finansministrar i Bryssel för att diskutera förutsättningarna för att Grekland ska få det 130 miljarder euro stora krislånet som EU-ledarna tidigare utlovat.

De två största grekiska fackföreningarna har utlyst en 48-timmarsstrejk på fredag och lördag i protest mot de nedskärningar som landet måste genomgå för att få krislånet.