Hoppa till artikelns andra spalt.

Tysk rekordexport på fransk bekostnad

Den tyska exporten passerade under 2011 för första gången en biljon euro. I Frankrike minskade däremot exporten. Låga tyska löner får skulden, menar fransk statssekreterare.

I fjol exporterade EU:s ekonomiska motor Tyskland varor för 1060 miljarder euro, en ökning med 11,4 procent från året innan. Det är första gången landet passerar biljonstrecket. Handelsöverskottet blev 158 miljarder euro, skriver tyska tidningen FAZ.

I Frankrike däremot ökade underskottet i handeln till 70 miljarder euro under 2011. Sammanlagt exporterade landet för 429 miljarder euro, vilket är en ökning men importen ökade ännu mer.

Pierre Lellouche, fransk statssekreterare med ansvar för utrikeshandel menar att en delförklaring är de lägre tyska lönerna.

– Arbetskostnaden, det är grunden till allt. Att det skiljer sig 10 procent gentemot Tyskland är inte hållbart, sade Pierre Lellouche i en intervju med den franska tidningen Le Figaro.

– Det är också konstigt att de stora franska företagsgrupperna investerar dubbelt så mycket i utlandet som sina kollegor på andra sidan Rhen. Resultatet: det är ett underskott i handelsbalansen för vår biltillverkning, sade Pierre Lellouche.

Tyskland är efter Kina världens största exportör, baserat på siffror från 2010. Frankrike ligger på femte plats.