Annons

Den spanske finansministern Luis de Guindos Jurado i samtal med eurogruppens ordförande Jean-Claude Juncker.

Bild: Europeiska unionens råd

Hoppa till artikelns andra spalt.

Hårda tider väntar Spanien trots kompromiss

Spanien och euroländerna enades på måndagskvällen om att landet i år får mildare budgetkrav. Upp till bevis, menar Anders Borg.

På euroländernas finansministermöte i går kväll nåddes en kompromiss mellan Spanien och de övriga euroländerna om att lätta på kraven för den ansträngda spanska budgeten.

– Eurogruppen och Spanien enades om att det spanska budgetunderskottet ska minska ytterligare i år. Den gamla siffran med ett underskott på 5,8 procent av bruttonationalprodukten gäller inte längre, sade eurogruppens ordförande Jean-Claude Juncker efter mötet.

Enligt tidningen Financial Times Deutschland diskuterade Jean-Claude Juncker och den spanske finansministern Luis de Guindos Jurado "våldsamt" frågan under mer än en timme.

Det spanska underskotten i statsbudgeten väntas bli 5,8 procent under 2012. Det är 1,4 procentenheter mer än målet på 4,4 procents underskott som landet kommit överens med Bryssel om.

I den nya uppgörelsen får det spanska underskottet i år landa på högst 5,3 procent. Men nästa år måste Spaniens vara inom EU-reglerna som tillåter ett underskott på högst tre procent. Det betyder att ytterligare mycket tuffa besparingsåtgärder ligger framför spanjorerna inte minst under nästa år. Idag har Spanien EU:s högsta arbetslöshet för vuxna och unga.

– Det allra mest centrala är att de visar att de upprätthåller målet för nästa år och det kan bara bli trovärdigt om de presenterar konkreta och tydliga åtgärder som leder till att det målet upprätthålls, sade den svenske finansministern Anders Borg (M) i Bryssel på tisdagsmorgonen på väg in för att träffa sina kollegor.

Inför EU-toppmötet i början av mars var den svenske statsministern Fredrik Reinfeldt (M) kritisk till att Spanien begärde att få mildare EU- krav.

– Det kommer inte vara min utgångspunkt att det första man gör när reglerna är på plats är att börja lätta på regelverket, sade den svenske statsministern Fredrik Reinfeldt (M).

Den spanska regeringen ska presentera sin budget senare i mars och ett stabiliseringsprogram i april.

På eurogruppens möte på måndagskvällen godkändes även det andra grekiska krislånet.

När EU:s alla finansministrar träffas på tisdagen ska de diskutera en skatt på finansiella transaktioner. Dessutom ska finansministrarna debattera huruvida man ställer sig bakom kommissionens förslag på att dra in en tredjedel av EU-stödet till Ungern nästa år om landet inte får ordning på sina statsfinanser.