Nuvarande ordförande i eurogruppen, Jean-Claude Juncker, samtalar med den tilltänkte efterträdaren Wolfgang Schäuble.

Hoppa till artikelns andra spalt.

Tysk finansminister kan bli ny euroledare

Enligt medieuppgifter är den tyske finansministern aktuell att ta över som ordförande i eurogruppen när posten blir ledig i sommar.

I juni löper mandattiden ut för den nuvarande ordföranden, luxemburgaren Jean-Claude Juncker, för den så kallade eurogruppen som samlar alla euroländernas finansministrar i Bryssel en gång i månaden för att diskutera det ekonomiska läget. Ännu finns ingen officiell kandidat och flera tilltänkta har tackat nej.

Enligt medieuppgifter föreslår den tyska förbundskanslern Angela Merkel sin finansminister Wolfgang Schäuble till Junckers efterträdare. Under en pressträff i fredags ville hon dock inte bekräfta eller förneka detta.

– Att herr Schäuble är en utmärkt finansminister, som naturligtvis också spelar en viktig roll i eurogruppen, kan jag dock gärna säga ännu en gång, sade Angela Merkel.

Wolfgang Schäuble, som också närvarade vid pressträffen, var lika hemlighetsfull och vägrade kommentera spekulationerna.

– När Juncker inte längre står till förfogande, kommer man säkert inom överskådlig framtid att handskas med frågan om efterträdare, sade Wolfgang Schäuble.

Enligt uppgifter till den tyska tidningen Handelsblatt stödjer den franske presidenten Nicolas Sarkozy den tyske finansministerns kadidatur.

Om Schäuble väljs till ordförande för eurogruppen kommer han, precis som sin företrädare, att ha kvar sitt jobb som tysk finansminister.

Tidigare har den finske statsministern Jyrki Katainen och hans italienske motsvarighet, Mario Monti, figurerat i spekulationerna kring vem som ska efterträda Jean-Claude Juncker. Men båda ministrarna har sagt att de inte är intresserade av jobbet.

Troligvis kommer det inte bli klart vem som blir ny ordförande för eurogruppen till efter det franska presidentvalet som äger rum i månadsskiftet april-maj.