Annons

Den franske presidenten Nicolas Sarkozy vill rucka på reglerna för Europeiska centralbanken.

Hoppa till artikelns andra spalt.

Europeiska centralbanken slagträ i fransk valspurt

I ett försök att locka röster vill den franske presidenten ha en diskussion om Europeiska centralbankens framtida roll.

I ett tal på söndagen lovade den franske presidenten Nicolas Sarkozy att öppna en debatt om Europeiska centralbankens roll om han blir omvald. Han vill att ECB ska kunna vara mer aktiv än den har mandat att vara i dag.

– Det är en fråga som vi inte kan undvika. För om Europa inte vill förlora markfästet i världsekonomin måste vi absolut återgå till tillväxt, sade den Nicolas Sarkozy skriver den franska tidningen Le Monde.

– Om centralbanken inte stöder tillväxt kommer vi inte att få tillräcklig tillväxt, sade han och pekade på att Maastrichtfördraget begränsar ECB:s roll till inflationsbekämpning.

Frågan är dock ett stort no-no i Tyskland som håller hårt på ECB:s självständighet gentemot politiker. Tyskarna är rädda att en alltför aktiv centralbank kan leda till att inflationen sticker i väg okontrollerat.

– Den tyska positionen om ECB och dess självständiga roll är känd, även i Paris, och har förblivit oförändrad under en lång tid, sade Steffen Seibert, talesperson för Angela Merkel på måndagen.

Den första omgången i det franska presidentvalet äger rum på söndag och den andra och avgörande den 6 maj.