Annons

En budget för investering i tillväxt och jobb kallar budgetkommissionär Janusz Lewandowski sitt förslag.

Hoppa till artikelns andra spalt.

Lewandowski: Obetalda räkningar ökar EU-budgeten

EU:s budget föreslås öka med närmare sju procent nästa år som en konsekvens av tidigare beslut, meddelade EU-kommissionen på onsdagen.

När EU-kommissionären för budgetfrågor Janusz Lewandowski i dag presenterade förslaget för 2013 års EU-budget betonades att det inte vara pengar till Bryssel utan till medlemsstaterna.

– Detta är en budget för Europa, inte för Bryssel. 95 procent går tillbaka till medlemsländerna och fem procent är de administrativa kostnaderna för EU, sade Lewandowski.

Ett skäl till den pedagogiska retoriken är förstås att flera EU-länder befinner sig i ekonomisk kris. Det i kombination med en växande nationell EU-kritik pressar kommissionen att nogsamt betona vart pengarna tar vägen. Men förslaget går längre än så. Nu ska även EU-institutionerna banta sin utgifter.

– Den stora majoriteten i Europa lider av den ekonomiska krisen. Därför är en attityd av "business as usual" helt enkelt oacceptabel från EU-institutioner oavsett nya befogenheter i Lissabonfördraget, sade Lewandowski och påpekade att de flesta EU-organ kommer att få sin budget sänkt 2013.  

Men trots dessa åtgärder kommer kostnaderna att stiga markant nästa år, motsvarande 6,8 procent.

Enligt Lewandowski rör det sig bland annat om om gamla synder av alltför snåla budgetar i förhållande till verkliga utgifter.

– Detta har lett till en snöbollseffekt av obetalda räkningar, sade Lewandowski.  

Kommissionens budgetförslag går vidare till Europaparlamentet och ministerrådet för beslut. Ett slutligt ställningstagande väntas inte förrän i december.