Den franske presidenten Nicolas Sarkozy spelar EU-kortet inför det stundande presidentvalet som äger rum den 22 april och 6 maj.

Den franske presidenten Nicolas Sarkozy spelar EU-kortet inför det stundande presidentvalet som äger rum den 22 april och 6 maj.

Sarkozy hotar frysa EU-pengar

För att tillmötesgå EU-kritiker och samtidigt spara pengar vill den franske presidenten frysa landets EU-avgift om han blir omvald.

Den franske presidenten Nicolas Sarkozy lovade i torsdags att inte höja landets EU-avgift om han blir omvald i det stundande presidentvalet.

– Jag tillkännager att Frankrike kommer att kräva att dess bidrag till den europeiska budgeten ska frysas, vilket kommer att leda till en besparing på 600 miljoner euro per år, sade Nicolas Sarkozy enligt den franska tidningen Le Figaro.

Frankrike kräver tillsammans med nio andra EU-länder, däribland Sverige, att EU minskar sin budget för den kommande sjuårsperioden. Men frågan ligger fortfarande på förhandlingsbordet i Bryssel och avgörs tidigast vid EU-toppmötet i december.

Nicolas Sarkozy vill även att omvärlden öppnar sina marknader för europeiska företag, annars stänger han den franska marknaden för icke-europeiska företag.

– Alla offentliga marknader är öppna sedan 1994 på vår kontinent. I Japan är vattenmarknaden den enda som är öppen. I Kina är ingen marknad öppen. Jag säger bara, visa ömsesidighet. Annars kommer de franska offentliga marknaderna bara att vara öppna för europeiska företag, sade Nicolas Sarkozy i en intervju med den franska tidningen Le Journal du Dimanche i söndags.

Han upprepade även sitt tidigare hot om att Frankrike lämnar Schengen om inte Grekland kommer till rätta med den kaotiska flyktingsituationen i landet.

– Det är 120 km gräns mellan Grekland och Turkiet som inte bevakas. Jag ger ett år att ändra detta, annars drar vi in vårt medlemskap i Schengenöverenskommelsen, sade Nicolas Sarkozy.

Utspelen är en del av den franska presidentvalskampanjen som Nicolas Sarkozy, trots en viss återhämtning, enligt opinionsundersökningar ser ut att förlora.