Mörka moln över spanska banker som dragit på sig dåliga lån på den tidigare blomstrande bostadsmarknaden.

Hoppa till artikelns andra spalt.

Spansk ekonomi i allt sämre läge

Finansminister Anders Borg pekar ut de spanska bankerna som den största faran för landets ekonomi. Han hoppas att Europeiska centralbanken ska rädda dem med nya lån.

För andra kvartalet i rad krymper den spanska ekonomin, vilket är den gängse definitionen för recession. Orsaken är fallande inhemsk efterfrågan som sjunker för fjärde året i rad. Minskningen beror på nedskärningar och den rekordhöga arbetslösheten. Det skriver Spaniens centralbank i en rapport på måndagen.

Rapporten indikerar att nedgången troligen kommer att bli ännu värre.

”Utvecklingen i den spanska ekonomin under de kommande kvartalen kommer att vara utsatt för osäkerhet och för negativa risker förknippade med de möjliga upp- och nedgångarna i skuldkrisen”, heter det.

Den svenske finansministern Anders Borg (M) menar att den största faran i Spanien är att landets banker dras med för många dåliga lån. Han varnade i går på det Washingtonbaserade Peterson-institutet för internationell ekonomi att Spanien kommer att behöva ett krislån från EU och valutafonden IMF om landet inte kommer till rätta med bankproblemet, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

– Spanien är inte i samma situation som Grekland. Låt oss inte tvinga på dem ett program eftersom de inte behöver något sådat, men se till att ordna bankerna, sade Anders Borg.

Han hoppas att Europeiska centralbanken, ECB, går in med kapital för att säkra de spanska bankerna.

– De har spelrum att vara väldigt aktiva, sade Anders Borg och menade att ECB:s manöverutrymme är stort så länge inflationen ligger runt två procent.