Eurogruppens ordförande Jean-Claude Juncker och Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble. Arkivbild.

Eurogruppens ordförande Jean-Claude Juncker och Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble. Arkivbild.

Grekiskt euroutträde gäckar EU

Samtidigt som tanken på ett grekiskt euroutträde sprids varnar politiker för dess följder. 

Svårigheterna i de grekiska mödorna att bilda en ny regering blir allt påtagligare. I kväll gör presidenten Karolos Papoulias ytterligare ett försök att bilda en samlingskoalition.

Trots rapporter om att borgerliga Ny demokrati, socialdemokratiska Pasok och pro-europeiska Demokratiska vänstern planerar att bilda en tillfällig koalition för att hålla landet kvar i euron bedömer många att hans chanser att lyckas som små. De åtstramningskritiska partierna är för många, och de växer. I de senaste opinionsundersökningarna ökar vänsterkoalitionen Syriza och blir största parti.

Samtidigt i Bryssel träffas euroländernas finansministrar i den så kallade eurogruppen på måndagskvällen för att diskutera situationen i Grekland och vad som bör göras om landet väljer att inte följa de krav som långivarna ställt.

Tonen både från EU och de grekiska politiker som fruktar ett euroutträde har under de senaste dagarna blivit allt hårdare.

– Vi kommer att hamna i inbördeskrig, hotade före detta socialskyddsministern Michalis Chrysohoidis på grekisk radio på måndagen, rapporterar brittiska The Guardian.

Den tidigare grekiske premiärministern och före detta vice ordförande i Europeiska centralbanken Lucas Papademos varnar att pengarna i den grekiska statskassan är på väg att ta slut. Redan i juni kan den vara helt tom om långivarna beslutar att ställa in sina utbetalningar av det grekiska krislånet på motsvarande 1170 miljarder kronor.

Den tyske finansministern, som tros bli näste ordförande för eurogruppen, Wolfgang Schäuble varnade på måndagen Aten att ett utträde skulle bli väldigt kostsamt både för Grekland och övriga euroländer.

Både Irlands och Belgiens centralbankchefer sade i helgen att ett grekiskt utträde ur valutasamarbetet vore olyckligt men att det är hanterbart.

På en fråga i italiensk tv om Grekland svarade EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso i söndags att om en klubbmedlem inte följer reglerna bör den lämna klubben.

På måndagen avslöjade Richard Parker, rådgivare till den tidigare grekiske premiärministern Giorgos Papandreou, att landet redan för ett år sedan, trots att det förnekades då, diskuterade ett eventuellt euroutträde.

– Alla alternativ fanns på bordet, sade Richard Parker till brittiska Sky News och tillade att anledningen till att de inte såg det som en utväg då var att landets turism- och sjöfartsnäring, de två dominerande industrierna, inte skulle svara tillräckligt väl på en devalvering av valutan.

Finansminister Anders Borg (M) menar att man är bättre förberedd på ett eventuellt grekiskt euroutträde i dag.

– Jag skulle säga att vi är i en helt annan situation än vi var i höstas, sade Anders Borg i fredags.

Om grekerna inte enas om en samlingsregering senast på torsdag blir det omval, möjligen den 17 juni.