Annons

EU-kommissionen konstaterar i dag att de fått ett gult kort för brott mot närhetsprincipen.

Bild: Marc W

Hoppa till artikelns andra spalt.

Historiskt: Gult kort för EU-kommissionen

EU-ländernas nationella parlament har för första gången gett EU-kommissionen ett gult kort. Det sker efter att kommissionen föreslagit en ny lagstiftning kring strejkrätten.

På onsdagen konstaterade EU-kommissionen att kraven för nationella parlaments rätt att klaga på brott mot närhetsprincipen är uppfyllda. Därmed ges kommissionen ett så kallat gult kort, varning för att de överträtt sina befogenheter. Närhetsprincipen kräver att beslut i unionen ska tas så nära medborgarna som möjligt. Något som tolv parlament anser inte skett.

Det som upprör parlamenten är kommissionens försök att reglera strejkrätten, något Europaportalen rapporterat om tidigare. Förslaget – som på EU-jargong går under namnet Monti 2 – är tänkt att förtydliga förhållandet mellan stridsåtgärder, som strejkrätten, och friheten för företag att erbjuda tjänster i EU. Den svenska riksdagen har varit mycket aktiv i frågan och ett enigt arbetsmarknadsutskott satte stenen i rullning i början av maj.

Frågan om brott mot närhetsprincipen innehåller två led. Först ska EU-kommissionen konstatera om regeln kan åberopas eller inte, det vill säga om det är tillräckligt många parlament som i tid har klagat på brott mot närhetsprincipen - det så kallade gula kortet. Det beslutet tog kommissionen i dag.

I nästa steg, som inte tas längre fram, beslutar EU-kommissionen om den ska ändra sitt förslag eller inte. Eftersom det är första gången som nationella parlament gett kommissionen bakläxa på ett förslag kommer fallet att följas med största intresse.