Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
Francois Hollande och Angela Merkel i Berlin.

Kylig premiär för Merkel och Hollande

STOCKHOLM 16 maj 2012 | Hollande: Allt måste upp på bordet

Vid Francois Hollandes och Angela Merkels första möte stod den franske presidenten kvar vid sitt vallöfte att finanspakten ska omförhandlas.

För att EU ska kunna ta sig i kragen och ur krisen krävs att stormakterna Frankrike och Tyskland kommer överens. Det var utgångspunkten när den nye franske presidenten Francois Hollande begav sig till ett regnigt Berlin på tisdagskvällen för att träffa sin nya samarbetspartner Angela Merkel. De hälsade genom att skaka hand – inga kindpussar som Merkel utbytte med Sarkozy när det begav sig.

Och Francois Hollandes och Angela Merkels första rendezvous beskrivs i tyska och franska tidningar som inledningen på ett framtvingat resonemangsäktenskap. Tyska Die Zeit skriver att ”med Hollande får Angela Merkel det inte lätt. Det var ingen stor kärlek mellan de men de hittade flera gemensamma intressen. Inget dåligt resultat för en första date.”

Vilka gemensamma intressen hittade då Merkel och Hollande? På deras första presskonferens nämnde de euron, Grekland och tillväxt och samsynen tycktes större kring de två förra än det senare – även om Merkel spelade ner olikheterna i synen på tillväxt.

– I offentligheten framställs skillnaderna som större än vad som faktiskt är fallet. Vi hade samsyn ibland och kanske hade vi en och annan avvikande åsikt, men det kan ju också vara berikande, sade Merkel.

Hon påpekade också att just ordet tillväxt finns med i den finanspakt som nu ska godkännas i 25 av 27 EU-länder under året. En pakt som Hollande har sagt att han vill omförhandla. Det stod han fast vid under sitt Berlinbesök.

– Jag sa det i valkampanjen och som president säger jag det igen. Jag vill förhandla om det som lagts fast för att jag vill tillfoga en tillväxtdimension.

Hollande lät Merkel och omvärlden veta att inget får vara tabu när det gäller att skapa tillväxt; inte ens de så av Merkel förhatliga euroobligationerna.

– Vid EU-toppmötet i slutet av juni måste alla lägga allt på bordet som kan bidra till tillväxt. Det kan vara förbättringar av konkurrenskraften, investeringar i framtiden, fonder eller euroobligationer: allt måste upp på bordet, sade Hollande.

Franska Libération menar att mötet symboliserar en återgång till normalitet i de fransk-tyska relationerna och jämför med Nicolas Sarkozy som valde Storbritannien som första utlandsbesök och fortsätter: ”Men nu ser endast 18 % av tyskarna ser Frankrike som sin närmsta partner, 2003 var det 40 %. Återkalibreringen av det fransk-tyska paret kommer inte att bli lätt.”

Efter detta första möte har Hollande och Merkel den kommande veckan något som kan beskrivas som en intensiv lära-känna-varandra-kurs. I helgen ses de i USA på G8- och Natomöten och om en vecka är det dags för ett informellt EU-toppmöte i Bryssel där Hollande presenterar sig för EU:s 25 övriga ledare. Den kursen kan de behöva; redan om en dryg månad, i slutet av juni, vill de båda lägga fram ett gemensamt program för att få fart på ekonomin i Europa.

Christian Wohlert
Europaportalens korrespondent i Bryssel
Skicka epost
wohlert
Christian Wohlert
Europaportalens korrespondent i Bryssel
Skicka epost
wohlert
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret