Angela Merkel stöds av en majoritet av tyskarna i motståndet mot euroobligationer. Arkivbild.

Angela Merkel stöds av en majoritet av tyskarna i motståndet mot euroobligationer. Arkivbild.

Tyska folket sågar euroobligationer

Tysklands förbundskansler Angela Merkel stöds av sina väljare i motståndet mot gemensam europeisk skuldsättning medan allt fler tyskar ser mer problem än fördelar med euromedlemskapet.

Majoriteten av tyskarna som tycker att euron ger mer än den kostar har skiftat. I februari tyckte hälften av tyskarna att fördelarna var fler medan 43 procent ansåg att nackdelarna dominerade. Nu är siffrorna omvända - hälften tycker att nackdelarna med euron överväger medan 45 procent ser fler fördelar.

Undersökningen publicerad av tv-kanalen ZDF visar också att 79 procent av tyskarna inte vill ha euroobligationer, det vill säga att euroländerna tar gemensamt ansvar för varandras statsskulder, eller delar av dem. Endast 14 procent tycker att det är en bra idé. Därmed tycks Angela Merkels agerande på EU-toppmötet i förra veckan vara helt i linje med hemmaopinionen.

Men toppmötets stora fråga – hur man skapar tillväxt i Europa – besvarar tyskarna dock med det något motsägelsefulla svaret: mer skulder. Nästan två tredjedelarna av tyskarna att det är nödvändigt att finansiera tillväxtåtgärder med nya skulder medan knappt en av tre tror att de inte behövs.