Hoppa till artikelns andra spalt.

Konservativa bojkottar Danmark

Efter ministerrådets beslut att strunta i EU-parlamentet i fråga om gränskontroller i EU slutar den konservativa gruppen att tala med ordförandelandet Danmark och EU-parlamentet fryser arbetet med fem lagförslag.

Förra veckans beslut av EU-ländernas regeringar att utesluta EU-parlamentet från att vara med och utvärdera Schengensamarbetet har inte gått obemärkt förbi.

– Det danska ordförandeskapet är inte längre en trovärdig samtalspartner, sa Joseph Daul, ledare för den stora konservativa parlamentsgruppen, EPP, i tisdags.

Nu följs ord av handling. Parlamentets gruppledare beslöt i dag att frysa arbetet med fem lagförslag till dess att parlamentet lyfts in i värmen igen i Schengenfrågan. Det handlar bland annat om hur EU ska skydda sig mot cyberattacker, om den europeiska utredningsordern och om ett EU-system för registrering av flygpassagerare, det så kallade PNR-systemet.

I den konservativa parlamentsgruppen ingår svenska moderater och kristdemokrater.