Innan regeringen hunnit sätta ner foten avvisar statsminister Fredrik Reinfeldt (M) en europeisk bankunion. Arkivbild.

Innan regeringen hunnit sätta ner foten avvisar statsminister Fredrik Reinfeldt (M) en europeisk bankunion. Arkivbild.

Reinfeldt sågar Barrosos bankunion

Statsminister Fredrik Reinfeldt ger kalla handen till viktiga delar av en gemensam bankunion i EU. Banktillsynen och insättningsgarantifonden för sparare fungerar redan bra i Sverige är hans invändning.

Vid en pressträff på fredagen i moderaternas partikansli i Stockholm tog statsminister Fredrik Reinfeldt (M) avstånd till bärande delar i EU-kommissionen och dess ordförande José Manuel Barrosos förslag om en gemensam bankunion. Idén är ett av de nya skarpa förslagen som EU:s stats- och regeringschefer ska diskutera på toppmötet i slutet av månaden.

– Jag, som utan att ha förankrat detta färdigt i min allians, och som också ska gå till riksdagens EU-nämnd, känner skepsis för en del av förslagen. Av det enkla skälet att vi tycker att vi kommit långt när det gäller vår egen nationella tillsyn av banksystemet. Jag vill inte ändra på något som redan fungerar väldigt väl.

Fredrik Reinfeldts utspel kommer som ett svar på José Manuel Barrosos inlägg i Financial Times i måndags där han tryckte på för att EU-toppmötet ska ge förslaget sin välsignelse. Bankunionen är i första hand för euroländerna men det kommer, som i liknande fall av nya konstruktioner för att bekämpa framtida kriser, att vara öppet för länder utanför eurozonen, däribland Sverige. Men frågan är om Sverige är intresserat.

– Vi har sedan 1990-talet en upparbetad stor insättningsgarantifond i Sverige. Om man då plötsligt ropar på en gemensam sådan, där nästan alla andra länder saknar den typen av fondering, det är som att säga att vi delar ut vår fond till andra. Det är inte på de premisserna den har byggts upp och det är inte så jag tycker vi ska hantera detta, sade Fredrik Reinfeldt.