Socialdemokraterna Danmarks statsminister Helle Thorning Schmidt och Martin Schultz EU-parlamentets talman. Arkivbild.

Hoppa till artikelns andra spalt.

S-krav på europeisk skuldfond

Vid sidan av EU-toppmötet försöker Europas socialdemokrater hitta en gemensam linje för att bekämpa krisen.

Ett par timmar innan EU:s stats- och regeringschefer drar igång EU-toppmötet i rådsbyggnaden Justus Lipsius träffades Europas socialdemokratiska ledare i en annan del av Bryssel. De flesta sitter i opposition i sina hemländer och försöker där driva en alternativ politik för att motverka den ekonomiska krisen.

En europeisk ungdomsgaranti för att underlätta för unga att få arbete är ett krav som Socialdemokraterna vill ska antas på toppmötet. En av de som faktiskt får ta plats runt bordet på toppmötet är Danmarks statsminister Helle Thorning Schmidt.

– Det är inget tvivel om att vi måste stärka euron, men det är något euroländerna fokuserar på. Jag hoppas att vi kan fokusera på jobb och tillväxt på det här EU-toppmötet, sade Helle Thorning-Schmidt.

Den kanske tyngste europeiska socialdemokraten, den tyske oppositionsledaren Sigmar Gabriel kunde inte komma på grund av ett skadat knä. Inte heller denna gång fanns Sverige representerat – Stefan Löfven är på studieresa i USA.

Martin Schulz, Europaparlamentets socialdemokratiske talman, betonade även han vikten av att inte spara sig ur krisen. Han uppmanade även Tyskland att inte avvisa alla förslag som kan hjälpa de mest utsatta länderna just nu, Italien och Spanien. Han menar att krisen snabbt kan nå Tyskland om ekonomin kraschar i dessa länder, då Tyskland är beroende av sin export till dem.

– Euroobligationer är borta från bordet på grund av Merkels nej, men man kan tänka sig en skuldfond där man samlar ländernas skulder, sade Schulz.

Men det säger Merkel också nej till.

– Ja, men man kan inte säga nej till allt i all evighet, sade Martin Schulz.

Den italienske premiärministern, teknokraten Mario Monti, har orsakat uppmärksamhet med sina hårda krav på att åtgärder sätts in för att sänka de italienska räntorna, som är på väg mot en ohållbar nivå. Den italienske socialdemokraten Pier Luigi Bersani är på samma linje som Monti: något måste göras för att rädda Italien.

– Jag tror att vi kommer att se att den italienska positionen inte är isolerad, det finns många på vår sida, sade Bersani på väg in till s-mötet. Han kallade metoderna för att nå dit för ”teknikaliteter” – det viktiga är att man tar beslutet.