Annons

Viviane Reding vid dagens presskonferens.

Hoppa till artikelns andra spalt.

EU agerar efter ränteskandalen

EU-kommissionen vill skärpa EU:s lagar efter den uppmärksammade ränteskandalen i Storbritannien. 

EU-kommissionen vill göra det straffbart i hela EU att på olika sätt mixtra med räntor, som skedde i Storbritannien under flera år. Där misstänks sjutton banker, inklusive redan bötfällda Barclays, för att ha manipulerat den så kallade Libor-räntan, som sätts mellan banker i London och som påverkar transaktioner för tusentals miljarder varje år.

EU-kommissionärerna Michel Barnier och Viviane Reding förklarade på onsdagen att man vill utöka två lagförslag om marknadsmissbruk som just nu diskuteras i EU-parlamentet och ministerrådet till att också omfatta manipulering av räntor.

Viviane Reding gick hårt åt hur bankerna har agerat.

– De har varit som korrupta kasinodealers som spelar med sina kunders pengar. Vi visar i dag att kommissionen har en nolltolerans mot att manipulera marknader, sade Viviane Reding och gav också en känga till den brittiska centralbanken Bank of England.

– Jag har inte imponerats av hur Bank of England har skött detta. De fick varningar om detta för flera år sedan men agerade inte. Liborskandalen har visat att det finns flera brister i styrningen, sade Reding.

I nuläget kommer kommissionen inte föreslå en gemensam definition av räntemanipulation och inte heller en gemensam straffskala för de 27 EU-länderna. Istället följs förslaget upp om fyra år för att se att medlemsländerna har gjort vad de ska.

Enligt Michel Barnier finns det i dag tre EU-länder som inte har några straffrättsliga följder för marknadsmanipulation, något som snedvrider konkurrensen på den inre marknaden, anser Barnier. Förslaget ska nu behandlas nu i EU-parlamentet och ministerrådet.

Ordföranden för EU-parlamentets finansutskott, den brittiska liberalen Sharon Bowles, välkomnade i ett uttalande kommissionens förslag. Hon vill också att systemet som tar fram referensräntor som Libor ska förändras samt att storbanker ska tvingas separera sin vanliga bankverksamhet från delen som handlar framför allt med finansiella tillgånga, så kallade investmentbanker.