Annons

Hoppa till artikelns andra spalt.

EU-kommissionär: ECB ska övervaka 6000 banker

Frankrikes EU-kommissionär Michel Barnier föreslår att den europeiska centralbanken ska ta över tillsynen för 6000 banker i EU – något bland annat Tyskland motsätter sig.

Den 12 september lägger EU-kommissionen fram sitt förslag om en ny europeisk banktillsyn som ska ledas av den europeiska centralbanken ECB. Men Michel Barnier avslöjar redan nu i en intervju med Süddeutsche Zeitung att kommissionen vill att så många som 6000 banker ska falla under ECB:s kontroll i den så kallade bankunionen.

– Redan 1 januari 2013 ska alla de banker som fått stöd från euroländernas krisfonder kontrolleras centralt. Från den 1 juli 2013 följer alla stora systemviktiga banker efter och 1 januari 2014 gäller det alla banker, säger Barnier i intervjun.

Framför allt Tyskland, som har en mängd mindre regionala banker, tycker inte att ECB ska kontrollera så många banker utan endast ett fåtal större banker i EU. Länder utan euron som valuta, likt Sverige, kommer att kunna välja om de vill ansluta sig till bankunionen eller inte.