Annons

Hoppa till artikelns andra spalt.

Guldregn över Tyskland

De tyska statsfinanserna blir allt starkare som en konsekvens av att eurokrisen pressar ner landets räntekostnader till rekordlåga nivåer. Det visar en ekonomrapport.

När flera euroländer är i djup kris söker sig finansiella placerare till det ekonomiskt starka Tyskland vilket får räntorna på tyska statsobligationer att pressas allt närmare nollpunkten. Konsekvensen blir att Tysklands lånekostnader minskar radikalt. Något som inte minst finansminister Wolfgang Schäuble kan glädjas åt.

Den tyska statsbudgeten gynnas kraftigt av eurokrisen. Det visar beräkningar av ekonomen Jens Boysen-Hogrefe: För alla de lån staten har tagit de senaste tre och ett halvt åren, behöver man endast betala 86 miljarder euro i räntekostnader .

Med räntor på samma nivå som 1999-2008, skulle räntekostnaden varit 154 miljarder. Tyskland kan alltså spara 68 miljarder euro enbart på lägre räntor.

– Schäuble  kan låta mogna frukter falla i knät, säger Boysen-Hogrefe vid Kielinstitutet till tidningen Handelsblatt på tisdagen.

Räntebesparingarna ger ett annat perspektivet på det tyska lånet till krisländerna. Inom ramen för det första stödpaket till Grekland gav Tyskland ett lån på 15,2 miljarder euro.