Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning

Borg pressas på ojämställd centralbank

13 september 2012

Europaparlamentarikern Olle Schmidt (FP) är kritisk till att ledningen av Europeiska centralbanken enbart består av män. Han vill att finansministern Anders Borg (M) agerar och begär en översyn av hur nomineringen av ledamöter till ECB:s direktion går till.

Europaparlamentarikern Olle Schmidt (FP) uppmanar Anders Borg att kräva en jämställd ledning av den Europeiska centralbanken, ECB. På sin blogg skriver han att det är oacceptabelt att ECB:s ledning endast utgörs av män och att finansministern nu borde arbeta för att nomineringsprocesserna ska ses över.

- Som det är nu kan jag inte låta bli att undra om det finns ett systemfel i processen som hindrar nominering av kvinnor, skriver Olle Schmidt på sin blogg.

Uppmaningen är högaktuell. I maj lämnade Gonzalez Paramo ECB:s direktion och en efterträdare har ännu inte utsetts. Den 6 september beslöt Europaparlamentets ekonomiutskott att skjuta upp utfrågningen av rådets kandidat, mannen Yves Mersch.

Ekonomiutskottet har tidigare uppmanat rådet att ta fram både kvinnliga och manliga kandidater till styrelseplatsen. Eftersom deras krav inte har tillmötesgåtts kunde man inte gå vidare, säger utskottets ordförande, liberalen Sharon Bowles, i ett pressmeddelande.

I dagsläget finns ingen tidsplan för när en ny hearing kan hållas, enligt uppgift  till Europaportalen.

Emma Stark

Emma Stark

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret