Euroländer vill stoppa bankstöd till Spanien

Tyskland, Finland och Nederländerna vill hindra Spanien att få EU-stöd till sina krisbanker. Trycket på att Spanien ska begära ett stort krislån ökar.

Bara dagar innan Spanien ska presentera nya, tuffare sparåtgärder för 2013 har de tre starkaste euroländerna givit den spanske premiärministern Mariano Rajoy en kalldusch. I ett gemensamt uttalande efter ett möte på tisdagen skriver finansministrarna från Tyskland, Finland och Nederländerna att gamla skulder inte kommer att täckas av euroländernas krisfond ESM.

Efter uppgörelsen på EU-toppmötet i juni hade Spanien hoppats på att kunna lämpa över skulderna hos landets banker, som uppskattas till 40-60 miljarder euro, på krisfonden ESM. Därmed skulle landets statsskuld inte behöva växa med motsvarande siffra. Men de tre finansministrarna menar nu att ESM-pengarna endast ska användas för att lösa nya bankproblem efter att ECB tagit över tillsynskontrollen. Gamla bankskulder menar de ska ligga på nationella myndigheterna.

EU-kommissionens mål är att ECB:s banktillsyn ska vara på plats redan vid årsskiftet, men Tyskland anser att det är alltför optimistiskt. Därmed sitter Spanien kvar med Svarte Petter på hand och tvingas skjuta till kapitalet till sina banker självt. Om de tre finansministrarnas vilja blir EU-politik ökar trycket avsesvärt på att landet ber om ett fullskaligt krislån från euroländerna, något som skulle kopplas till ännu hårdare spar- och övervakningskrav.

Precis som tidigare premiärministrar i länder som till slut fått kasta in handduken och be om ett lån, har Mariano Rajoy avvisat ett sådant steg. Men i en intervju med Wall Street Journal på onsdagen sänker han garden något.

– För närvarande kan jag inte säga något. Men om räntorna är för höga för länge kan jag försäkra er till 100 procent om att jag skulle be om ett krislån, sade Rajoy till tidningen.

I morgon torsdag lägger Spanien fram nya sparåtgärder inför 2013-års budget som syftar till att stärka förtroendet för att man är på väg att sanera ekonomin, framför allt fokuserat på att minska möjligheten till tidig pension. På tisdagen genomfördes omfattande protester i Madrid, där minst ett 60-tal människor skadades efter sammandrabbningar mellan polis och demonstranter, rapporterar El Pais. Det folkliga motståndet bidrar till osäkerheten kring Spaniens möjligheter att klara sig utan ett stort krislån.