EU-förslaget om könskvotering kan stoppas av bland annat Sverige. Personerna på bilden har inte med artikel att göra. Arkivbild.

EU-förslaget om könskvotering kan stoppas av bland annat Sverige. Personerna på bilden har inte med artikel att göra. Arkivbild.

Riksdagsmajoritet mot könskvotering i EU

En EU-lag om könskvotering till bolagsstyrelser väntas bli en stridsfråga i riksdagen. Men regeringen kan räkna med stöd av Sverigedemokraterna.

Som Europaportalen skrev i måndags planerar EU-kommissionär Viviane Reding att i oktober lägga fram ett skarpt förslag om tvingande könskvotering i bolagsstyrelser i större företag. Den svenska regeringen kommer att tillsammans med andra medlemsländer att försöka blockera förslaget i ministerrådet.  

Enligt brittiska Financial Times cirkulerar ett brev mellan medlemsländerna som redan ska ha fått stöd från tio medlemsländer och vars syfte är att mota Viviane Reding i grind. I brevet står att kvotering är en fråga som redan diskuteras i medlemsländerna och som EU bör hålla sig borta ifrån. Brevet ska skicka till Reding och kommissionens ordförande José Manuel Barroso innan de 27 kommissionärerna antar förslaget. De tio länderna, där Sverige antas ingå, har tillsammans möjlighet att blockera en lagstiftning på området.

Den svenska hållningen har fått oppositionen i Sverige att reagera.

– Regeringen avfärdar frågan lite för enkelt. Om man inte vill besluta om könskvotering på EU-nivå, vilket man kan diskutera, så hade man kunnat göra något i Sverige i stället. Det är sorgligt att man inte tar den möjligheten, säger Marie Granlund (S) vice ordförande i riksdagens EU-nämnd.

Stödjer Socialdemokraterna idén om könskvotering i EU?

– Ja, absolut. Vi är övertygade att bolagen tappar mycket kompetens om man stänger ute ett kön. Det bästa hade varit om företagen själva hade kommit på att könskvotering är en bra grej men tyvärr händer det inte så mycket, säger Marie Granlund.

Regeringen har inte egen majoritet i riksdagen men kan vid behandlingen i EU-nämnden räkna med Sverigedemokraternas stöd.

– Vi tror inte på någon form av kvotering, det är kompetensen som ska avgöra, säger Eric Myrin, pressekreterare för Sverigedemokraterna. Han betonar att partiet självklart kommer att gå emot en EU-lagstiftning på området.