Italien: Dömda politiker får inte väljas

Italiens regering förbereder en lag som ska göra det omöjligt att väljas till ett politiskt uppdrag om en person är dömd för ett brott som ger mer än två års fängelse, rapporterar La Repubblica. Det skulle i dagsläget gälla för 26 personer i Italiens parlament.

Mario Montis teknokratregering hoppas driva igenom förslaget på rekordtid för att de nya reglerna ska gälla redan till valet 2013. Går det igenom utesluts alla som dömts i högsta rättsinstans för brott med mer än två års fängelse från alla politiska uppdrag i landet, från lokal nivå till ministerposter.

Enligt La Repubblica är det i dag 26 personer i den italienska senaten och deputeradekammaren som skulle falla bort om lagen går igenom. Vänstertidningen Il Fatto Quotidiano listar 100 personer av de totalt 945 politikerna som är eller har varit anklagade för brott.