Karl-Petter Thorwaldssson, LO:s ordförande.

Bild: NFS

Hoppa till artikelns andra spalt.

LO-basen: Europa behöver mer ledarskap

LO:s nye ordförande Karl-Petter Thorwaldsson tror att EU-samarbetet kan ta skada om den nuvarande krispolitiken fortsätter. De europeiska fackförbunden måste nu ta fram egna förslag på hur man ska förbättra konkurrenskraften i EU, säger Thorwaldsson i en intervju.

LO:s nye ordförande Karl-Petter Thorwaldsson är i Bryssel med anledning av Europafackets styrelsemöte som äger rum i samband med EU-toppmötet.  De signaler han har fått från sina europeiska kollegor är inte uppmuntrande.

– De spanska fackföreningarna känner en oerhörd frustration över att det inte finns någon som kan visa vägen hur de ska komma ur den här jättedjupa krisen, säger Karl-Petter Thorwaldsson.

Enligt Thorwaldsson finns det ett stort intresse i Europa för hur man i Sverige har skött dialogen mellan fackförbund, arbetsgivare och regering. Samarbetet om en jobbpakt som arbetsmarknadens parter och de politiska makthavarna har i Sverige bör kunna inspirera även andra länder, i stället för de hårda motsättningar som nu visar sig i framför allt södra Europa. Den hårdföra åtstramningspolitiken som förs riskerar att äventyra EU-samarbetet, anser Thorwaldsson .

– I krisländerna har vi en situation som är tvärtom, det politiska ledarskapet seglar iväg till en nivå som är långt, långt ifrån medborgarna. Till slut blir allt EU står för bara tungt.

– Det är verkligen en tid då Europa skulle behöva mer politiskt ledarskap men tyvärr verkar inte det politiska systemet hitta vägen ut. Det gör att det blir en misstänksamhet från arbetstagare för de förändringar som görs, säger LO-basen.

Han beskriver de senaste åren som ”en försvarskamp” för fackföreningarna i Europa med återkommande nedskärningar och förändringar på arbetsmarknaden där fokus har legat på att ”hålla ögonen på bollen”. Nu måste nya tankar till i de europeiska fackförbunden, menar han.

– Vi måste ju hitta egna förslag på hur man ska förbättra konkurrenskraften och få nya jobb i Europa och driva dem. Det känns ju inte som att vi är nära det i dag, säger Karl-Petter Thorwaldsson.