Ukrainas president Viktor Janukovytj besöker Rysslands president Vladimir Putin 22 oktober 2012. Arkivbild

Ukrainas president Viktor Janukovytj besöker Rysslands president Vladimir Putin 22 oktober 2012. Arkivbild

MittEuropa »
Sannolikt triumferar förtrycket i Ukraina

Helgens val blir avgörande för Ukrainas unga demokrati. Det skriver Christian Holm (M).

Kampanjen inför parlamentsvalet i Ukraina den 28 oktober är i sitt slutskede. Valet är avgörande för Ukrainas unga demokrati som försvagats sedan Viktor Janukovytj, landets nuvarande president, vann valet 2010. Landet riskerar nu att röra sig tillbaka till ett mer auktoritärt styre i stil med Ryssland och med grannlandet Vitryssland som skräckexempel.

Sverige påverkas också av valet. Ungefär 100 svenska företag är idag aktiva i Ukraina och Sverige tillhör de tio största investerarna i landet. Sverige exporterar mer till Ukraina än till bland annat Israel och Grekland. Det gör deras ekonomiska utveckling viktig för vår.   

Sverige har varit drivande i kampen för demokrati, frihet och mänskliga rättigheter i Ukraina såväl som i andra länder, för oss i Moderaterna är det en självklarhet. Bara under året 2010 besökte utrikesministern Carl Bildt Ukraina sex gånger. Sverige har varit tydliga med vår kritiska ställning till presidenten Viktor Janukovytjs agerande och landets oroväckande utveckling.

Situationen med demokratin i Europas, till ytan, näst största land har de senaste två åren försämrats kraftigt. Den 11 oktober 2011 dömdes Julia Tymosjenko, Ukrainas tidigare premiärminister och nuvarande oppositionsledare, till sju års fängelse. Detta, tillsammans med rättegångarna mot andra tidigare ministrar från Julia Tymosjenkos regering, har väckt stark oro i omvärlden. Ingreppen anses vara tydliga försök att hindra oppositionen från att kandidera och bedriva kampanj i parlamentsvalet den 28 oktober samt i presidentvalet 2015.

Tidigare i år bekräftade Ukrainas ombudsman för mänskliga rättigheter att Julia Tymosjenko utsattes för fysiskt våld när hon flyttades från sin cell till ett sjukhus under våren 2012. Detta är bara ett av många exempel på förtrycket.

Sedan Viktor Janukovytj kom till makten i februari 2010, har flera ministrar tvingats fly och söka asyl i andra europeiska länder. Julia Tymosjenkos man var till exempel tvungen att lämna Ukraina och söka politisk asyl i Tjeckien efter trakasserier från den ukrainska polisen.

Ytterligare ett försök från regeringen att tysta oppositionen är genom censur och ekonomisk diskriminering av fri media. En av landets få stora och oberoende TV kanaler, TVi, har inför valet anklagats för skattefusk och krävs på stora belopp av landets skattemyndigheter, vilket hotar kanalens existens. Liknande anklagelser utnyttjas aktivt av odemokratiska ledare i östeuropeiska länder för att tysta kritiska röster. Samtidigt ges de statliga och regeringslojala TV kanalerna större anslag.

I början av oktober lade Viktor Janukovytjs parti fram ett nytt förslag för ytterligare inskränkningar i Ukrainas frihet, genom att föreslå ett nytt lagförslag som förbjuder positiv skildring av homosexualitet och rättigheter för sexuella minoriteter. Ett lagförslag som uppmuntrar de ukrainska myndigheterna till diskriminering samt begränsar yttrandefriheten, vilket går emot såväl FN:s deklaration om mänskliga rättigheter och Europakonventionen vilka Ukraina har undertecknat.

Under Viktor Janukovytjs tid som president har korruptionen och maktmissbruket ökat. Rättsväsendets självständighet har försvagats då de flesta oberoende domare har tvingats att lämna sina poster och ersatts av regeringstrogna.

På söndag uppdagas det ukrainska folkets framtid. Den kan gå mot en ljusare utveckling, där Janukovytjs förtryck endast blir en parentes i förtryckets historiebok. Men sannolikt triumferar förtrycket ännu en dag och Janukovytjs tid fortsätter. Oavsett vad är en sak säker: vårt gemensamma engagemang för fred, frihet och alla människors grundläggande rättigheter får aldrig ta rast, vi måste fortsätta kämpa.