Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Den avgångne maltesiske EU-kommmissionären John Dalli anklagas för vetskap om mutaffärer. Han avvisar alla anklagelser.

Tobaksbolag ville betala för möte med EU-kommissionär

BRYSSEL 17 oktober 2012 | Swedish Match: ”Taget ur sitt sammanhang”

Att John Dalli, den maltesiske EU-kommissionären som anklagats för mutaffärer avgår försenar det nya skärpta tobaksdirektivet, vilket beklagas av flera hälsoorganisationer.

Den maltesiske kommissionären John Dalli med ansvar för folkhälsa som avgick på tisdagen slår tillbaka mot anklagelserna att han skulle varit inblandad i mutaffärer. Enligt Dalli, som framträder i en intervju på onsdagen, avgick han på direkt uppmaning av EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso efter ett möte mellan de två, utan att ha fått möjlighet att bemöta de uppgifter EU:s anti-bedrägeribyrå Olaf presenterat mot honom.

– Ordföranden [Barroso, reds anm] läste upp en sammanfattning av en rapport under vårt samtal. Jag upprepar att det inte finns något bevis för att jag varit inblandad i några felaktigheter, säger Dalli i en videointervju med Brysseltidningen New Europe. Dalli tillägger att han fortfarande inte fått läsa den konfidentiella Olaf-rapporten.

Olaf inledde sin utredning efter att det svenska tobaksföretaget Swedish Match, som vill att EU tillåter försäljning av snus i EU, kontaktat Olaf med uppgifter om att en maltesisk affärsman erbjudit Swedish Match att påverka EU-kommissionären John Dalli i utbyte mot betalning. Swedish Match gick med informationen till EU-kommissionen som hänvisade fallet till Olaf i maj.

Olaf sade på onsdagen att man inte har några bevis på att John Dalli själv ligger bakom några försök att pressa det svenska tobaksföretaget Swedish Match på pengar men att den ”omfattande utredningen” visar tydligt att John Dalli kände till att den maltesiske affärsmannen använde sig av Dallis namn för att få en ”stor summa pengar” av Swedish Match.

– Han [Dalli] gjorde inget för att stoppa, hindra eller rapportera de här händelserna. Om det kan kallas bedrägeri eller inte, det vet jag inte. Men vi är helt säkra på att det har gjorts otillbörliga försök att få pengar, sade Olafs chef Giovanni Kessler på en presskonferens i Bryssel.

John Dalli tar i intervjun upp ett mejl som publiceras av Malta Today på tisdagen som ska visa på att den Brysselbaserade lobbyistorganisationen European Smokeless Tobacco Council, Estoc, har varit i kontakt med den maltesiske affärsmannen i mars i år i syfte att utnyttja hans tjänster. Estoc samlar flera globala tobaksbolag och organisationens ordförande, Patrik Hildingsson, är också kommunikationsansvarig på Swedish Match.

I mejlet skriver Estocs generalsekreterare Inge Delfosse att ”rykten flyger omkring i Bryssel” och hon frågar den numera anklagade maltesiske affärsmannen om han kan ordna ett ”informellt möte” med John Dalli och hur mycket han skulle ta betalt för det.

Inge Delfosse bekräftar för Europaportalen att det är hon som har skickat mejlet till den maltesiske affärsmannen.

Är det vanligt att ni betalar för att ordna informella möten med EU-kommissionärer?

– Det är normalt att vi betalar för att använda oss av konsulter för att ordna möten, ja, säger Inge Delfosse till Europaportalen.

Patrik Hildingsson säger till Europaportalen att mejlet från Delfosse till maltesen är taget ur sitt sammanhang och att det, tillsammans med alla andra dokument i frågan, har överlämnats till EU-kommissionen av Swedish Match. Att företaget skulle ha en affärsrelation till maltesen förnekar han.

– Swedish Match och Estoc har ingen relation till den här personen, han har inte varit betald av oss, säger Patrik Hildingsson.

Enligt John Dalli skulle hans förslag till nytt tobaksdirektiv ha skickas ut på remiss till de övriga kommissionsdirektoraten på måndag, något som sker med alla kommissionsförslag. Som en konsekvens av hans avgång kommer inget nytt förslag till tobaksdirektiv att läggas fram i höst.

Flera hälsoorganisationer i Bryssel, bland annat European Public Health Alliance (EPHA) som Europaportalen har talat med, menar att tobaksbolagens lobbyverksamhet och påverkansmöjligheter i Bryssel är alltför stark och att transparensen är mycket liten. Dallis avgång kommer att påverka arbetet med det nya tobaksdirektivet, säger Javier Delgado Rivera på EPHA.

– Den här händelsen kommer att sakta ner arbetet och det är i industrins favör. Vi hade ett momentum i frågan men nu riskerar vi att tappa det, säger Delgado Rivera till Europaportalen.

Men att Swedish Match skulle ha något intresse av att försena det nya tobaksdirektivet stämmer inte, säger Patrik Hildingsson på Swedish Match.

– Jag vet inte vad kommissionen skulle lägga för förslag. Jag har ingen insyn i det, säger han till Europaportalen.

Enligt John Dalli själv, samt uppgifter läckta till media i april, uppgifter som Patrik Hildingsson då själv kommenterade, innehåller det nya förslaget hårdare regler för cigaretter och snus. Bland annat skulle smaksättningen i tobaksprodukter förbjudas och cigarettpaketen göras mindre attraktiva.

EU-kommissionens talesperson uppgav på onsdagen att arbetet med det nya direktivet läggs på is och det är upp till den nya kommissionären att besluta om när och hur det återupptas. Vad gäller John Dalli kommer Olaf nu att skicka vidare sin rapport till den maltesiska åklagarmyndigheten som får ta ställning till hur man kommer att gå vidare.

Christian Wohlert
Europaportalens korrespondent i Bryssel
Skicka epost
wohlert
Christian Wohlert
Europaportalens korrespondent i Bryssel
Skicka epost
wohlert
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret