Annons

Bariş Pehlivan, åtalad turkisk journalist, vill se ett större engagemang från EU för att stärka pressfriheten i Turkiet.

Bariş Pehlivan, åtalad turkisk journalist, vill se ett större engagemang från EU för att stärka pressfriheten i Turkiet.

Bild: Anders Selnes

Åtalad turkisk journalist vädjar om europeisk stöd

Ett stort antal journalister sitter i turkiskt fängelse på lösa grunder anklagade för terrorism. EU borde göra mer för pressfriheten i Turkiet vädjar en av de åtalade journalisterna.

Bariş Pehlivan, turkisk journalist på den politiska webbtidningen Odatv Davasi tillhör den stora grupp journalister som sitter eller nyligen har suttit fängslade anklagade för terrorverksamhet.

I dag ställs han inför rätta för påstått medlemskap i  det terrorstämplade och mytomspunna nätverket Ergenekon, i turkisk folkmun omnämnt som “den djupa staten”, en stat i staten. Om åklagaren får sin vilja igenom väntar 20 års fängelse.

– Jag är journalist inte terrorist, sade Bariş Pehlivan till Europaportalen som träffade honom vid ett blixtbesök i Stockholm på torsdagen.

Svenska journalistförbundet har tagit sig an hans fall och följer händelseutvecklingen noggrant. I ett uttalande som i veckan publicerades i den turkiska dagstidningen Milllyiet krävde ett 70-tal journalistförbund från hela världen att journalisten Soner Yalçın omedelbart ska friges.

I våras fanns det 105 journalister fängslade på liknande grunder men på senare tid har antalet gått ner till 76 personer. En majoritet av de fängslade journalisterna är kurder, dock inte Bariş Pehlivan. En annan del av de fängslade utpekas av rättsväsendet som supernationalistiska republikaner som konspirerar mot den turkiska regeringen under ledning av det moderat islamistiska partiet AKP.

– Om du som journalist återger intervjuer där någon säger att de vill ha en fredlig lösning av kurdfrågan eller att de vill kunna tala sitt modersmål [kurdiska], säger åklagaren att du har propagerat för PKK, en terrororganisation, säger Bariş Pehliva som exempel på vad som ryms inom den mycket breda definitionen av begreppet terrorism i dagens Turkiet.

Vad vill du att EU ska göra för de fängslade journalisterna?

– EU gör inte tillräckligt för yttrandefriheten i Turkiet. Jag vill att EU bildar en pressfrihetskommitté som stödjer de åtalade journalisterna genom delta vid rättegångarna. Frigivna journalister skulle kunna bjudas in och tala i Europaparlamentet, säger Bariş Pehlivan.

Han hoppas att ett närmande till EU ska stärka yttrandefriheten i Turkiet samtidigt som han kan konstatera att landet numera drar mer åt öst än väst.