Annons

Finansminister Anders Borg (M). Arkivbild.

Finansminister Anders Borg (M). Arkivbild.

Bild: Europeiska unionens råd

Borg utesluter inte snar kompromiss om bankunion

Finansminister Anders Borg utesluter inte att Sverige når en kompromiss om bankunionen före årsskiftet.

När finansminister Anders Borg (M) träffar sina EU-kollegor i Bryssel på tisdagen står bland annat den omdiskuterade bankunionen, som bland annat ska övervaka europeiska banker, överst på dagordningen. Förslaget kom i september och ska behandlas i expressfart  för att få till en ramuppgörelse senast i december.

Ännu återstår de kompromisser som ska ge Sverige ett inflytande över banktillsynen, som Europeiska centralbanken blir ansvarig för, och möjligheten för Sverige att ha egna strängare krav på bankerna kapitaltäckningsnivåer. Tisdagens förhandlingar blir ett viktigt steg på vägen.

– Man ska inte utesluta att vi når en kompromiss i december men det är ett komplicerat läge, sade Anders Borg till journalister efter EU-nämndens möte i riksdagen på fredagen.

Brysselveckan inleds dock med att euroländernas finansministrar tar sig an Greklands svåra ekonomiska situation och gör en första bedömning på det nya sparpaket som med knapp majoritet i veckan passerade det nationella parlamentet.

Annons

Anders Borg som tidigare dömt ut det grekiska euromedlemskapet och förutsett en snar grekisk sorti ur valutasamarbete var i dag betydligt försiktigare i sina omdömen. Trots upprepade frågor vid pressträffen ville han inte svara på om han trodde att Grekland kommer att lämna euron.

I stället gav Borg delvis några positiva kommentarer kring sparpaketet. Han lyfte fram reformerna på arbetsmarknadssidan som positiva men menade att mer måste göras när det gäller tjänstesektorn.

–  [Statsskulden] har reviderats upp så att den ligger på en mycket hög nivå. Å andra sidan förefaller det vara så att man ligger rätt nära de underskottsmål [i statsbudgeten] man har satt upp. Det är naturligtvis en positiv faktor. Det finns en del plus och det finns en del minus. Nu får vi avvakta processen och se vad euroländerna beslutar på måndag, sade Anders Borg.