Hoppa till artikelns andra spalt.

De Gröna vill ha europeisk folkomröstning

Ett europeiskt konvent där man diskuterar budget- och finansfrågor, demokrati, näringsliv och sociala frågor följt av en folkomröstning i Europa, det föreslår de Gröna i Tyskland för att återfå européernas förtroende för EU.

De Gröna vill också ge mer makt till EU-parlamentet för att garantera att besluten i EU förankras av valda politiska majoriteter och inte i hemliga rum på EU-kommissionen eller ECB, menar de Gröna i ett dokument som antogs på partidagarna i Hannover i helgen, rapporterar nyhetsbyrån DPA.

EU:s krispolitik kritiseras av de Gröna och partiet vill i stället se ”mer solidaritet” mellan medlemsländerna, vilket bland annat innebär att en nedskärning av EU:s budget enligt de Gröna är fel väg att gå.

Partiet har ett väljarstöd på 14 procent i den senaste opinionsundersökningen i Tyskland, en nedgång på en procentenhet sedan förra mätningen.