Eurogruppens ordförande Jean-Claude Juncker och Greklands premiärminister Antonis Samaras. Arkivbild.

Bild: Europeiska unionens råd

Hoppa till artikelns andra spalt.

Grekiskt krislån närmar sig

Efter att Grekland antagit en kraftigt nedbantad statsbudget är det nu upp till euroländerna att besluta om krislån till landet.

Med röstsiffrorna 167 mot 128 fick den grekiska budgeten för 2013 i går kväll klartecken från landets parlament. Nu har de bara att vänta på beslut om nya pengar från långivarna.

Enligt Jean-Claude Juncker, eurogruppens ordförande, är chanserna goda att Grekland får det krislån de måste ha för att betala av gamla lån.

– Grunden är positiv eftersom grekerna verkligen levererat, sade Jean-Claude Juncker, enligt tyska nyhetsbyrån DPA.

På väg in till mötet mellan euroländernas finansministrar i Bryssel sade Nederländernas nytillträdde finansminister Jeroen Dijsselbloem på måndagseftermiddagen att han inte trodde att något beslut skulle tas.

– I dag ska vi höra efter var vi står och vilket trojkans utlåtande är, sade Jeroen Dijsselbloem som inte uteslöt att han blir tvungen att åka tillbaka till Bryssel senare i veckan.

Trojkan som består av företrädare från EU-kommissionen, Europeiska centralbanken ECB och Internationella valutafonden IMF ska under kvällen presentera sin rapport över den grekiska ekonomin för euroländernas finansministrar.

– Grekland har visat verklig beslutsamhet. Det är nu upp till långivarna att göra detsamma. Detta är inte en snabbfix, utan en verklig fix, sade IMF-chefen Christine Lagarde på väg in på mötet.

Nästa års grekiska budget innebär att landets ekonomi krymper med 4,5 procent och statsskulden ökar till 189 procent av bruttonationalprodukten, BNP. Åtstramningarna i budgeten höjer landets pensionsålder och sänker pensioner och löner för flera löntagargrupper.

Åtstramningarna har varit en förutsättning för att Grekland ska få nästa utbetalning av krislån värt 31,5 miljarder euro.

För att en utbetalning av lånet ska kunna genomföras krävs ett beslut i tyska förbundsdagen. För Grekland håller tiden på att rinna ut. På fredag är sista dagen för Grekland att betala tillbaka fem miljarder euro från tidigare krislån och landet kan istället behöva vända sig till finansmarknaderna om utbetalningen från euroländerna dröjer.