Många turister avstår från att åka till EU för att det är för krångligt att få visum. Arkivbild.

Hoppa till artikelns andra spalt.

Ökad turism ska hjälpa Europas tillväxt

Kommissionen vill locka fler utländska besökare genom enklare hantering av visumansökningar.

Var femte turist från tillväxtländer, som Kina och Indien, avskräcks från att åka till EU på grund av krångel med visum. För att ändra på det uppmanar EU-kommissionen länderna att bättre leva upp till de gemensamma visumregler som finns.

– Det är nödvändigt för oss att fokusera på hur vi kan främja EU-tillväxt i alla områden vi arbetar med, och visumpolitiken är ett kraftigt ekonomiskt instrument, sade EU-kommissionär Cecilia Malmström, som bland annat ansvarar för gränsbevakning, när hon under onsdagen tillsammans med kollegan Antonio Tajani, kommissionär med ansvar för näringsliv och företagande, presenterade ett meddelande från kommissionen.  

Framförallt handlar det om att ländernas konsulat ska se till att det inte tar mer än 15 dagar för den som söker visum att få ett möte eller ett beslut på sin ansökan samt att handlingar finns på landets språk. Länderna bör också kunna utfärda visum för flera inresetillfällen, anser kommissionen.

Men kommissionen flaggar också för kommande ändringar i reglerna, som effektivare ansökningsförfaranden och tydligare regler om utfärdande av visum för flera inresor. Mer flexibla visumregler skulle enligt kommissionen bidra till miljontals fler turister och skapa upp till en halv miljon arbetstillfällen inom turistnäringen.

– Jag tror personligen att vi kan gå längre. Det vi beslutat idag är ett första steg till en ny visumpolitik, sade kommissionär Tajani.

Turistindustrin i EU sysselsätter 18,8 miljoner människor och enligt kommissionen spenderade utländska besökare drygt 2 800 miljarder kronor förra året.