Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Många turister avstår från att åka till EU för att det är för krångligt att få visum. Arkivbild.

Ökad turism ska hjälpa Europas tillväxt

BRYSSEL 7 november 2012 | Smidigare visumregler

Kommissionen vill locka fler utländska besökare genom enklare hantering av visumansökningar.

Var femte turist från tillväxtländer, som Kina och Indien, avskräcks från att åka till EU på grund av krångel med visum. För att ändra på det uppmanar EU-kommissionen länderna att bättre leva upp till de gemensamma visumregler som finns.

– Det är nödvändigt för oss att fokusera på hur vi kan främja EU-tillväxt i alla områden vi arbetar med, och visumpolitiken är ett kraftigt ekonomiskt instrument, sade EU-kommissionär Cecilia Malmström, som bland annat ansvarar för gränsbevakning, när hon under onsdagen tillsammans med kollegan Antonio Tajani, kommissionär med ansvar för näringsliv och företagande, presenterade ett meddelande från kommissionen.  

Framförallt handlar det om att ländernas konsulat ska se till att det inte tar mer än 15 dagar för den som söker visum att få ett möte eller ett beslut på sin ansökan samt att handlingar finns på landets språk. Länderna bör också kunna utfärda visum för flera inresetillfällen, anser kommissionen.

Men kommissionen flaggar också för kommande ändringar i reglerna, som effektivare ansökningsförfaranden och tydligare regler om utfärdande av visum för flera inresor. Mer flexibla visumregler skulle enligt kommissionen bidra till miljontals fler turister och skapa upp till en halv miljon arbetstillfällen inom turistnäringen.

– Jag tror personligen att vi kan gå längre. Det vi beslutat idag är ett första steg till en ny visumpolitik, sade kommissionär Tajani.

Turistindustrin i EU sysselsätter 18,8 miljoner människor och enligt kommissionen spenderade utländska besökare drygt 2 800 miljarder kronor förra året.

Emma Stark

Emma Stark

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret