Bild: Anders Selnes

Svensk fördragsändring fick ljummet mottagande

Sveriges finansminister Anders Borg (M) föreslår en fördragsändring för att säkra Sveriges inflytande i den nya bankunionen, men fick ljummet stöd från de andra finansministrarna på tisdagens möte. Att EU:s bankunion ska vara klar till årsskiftet ser allt mer osannolikt ut.

Efter hårt motstånd från bland annat Sverige blir det mycket svårt att få bankunionen på plats före årsskiftet, som EU-ländernas ledare lovade vid toppmötet i oktober. Sveriges finansminister Anders Borg (M) sade på väg in till tisdagens möte mellan EU:s 27 finansministrar att förslaget på bordet var oacceptabelt då det inte säkrar tillräckligt inflytande till länderna utan euro som valuta.

Efter mötet stod Borg fast i sin kritik och hintade om att det blir svårt att nå en lösning den kommande månaden.

– Det är en ambitiös tidsplan och vi får ansträngas oss till det yttersta för att klara den men det är mycket besvärliga frågor som är kvar och det är kort om tid till december, sade Anders Borg (M) till Europaportalen.

Anders Borg spekulerade innan mötet i att en fördragsändring måste till för att Sverige ska kunna godta en lösning. Det förslaget fick dock ett ljummet mottagande från övriga mötesdeltagare, men Borg höll efteråt fast vid inspelet.

– Jag kan inte se hur man kan komma ifrån att fördraget är tydligt med att det är ECB:s styrelse som ytterst bestämmer i ECB-frågor. Har man den grundkonstruktionen är icke-euroländerna bara halvt delaktiga i beslutsfattandet och det är mycket svårt för oss att acceptera, sade Borg.

Borg medgav också efter mötet att det är ”ingen som vill ha en fördragsändring” men att alla dörrar måste hållas öppna för att nå en lösning.

EU:s stats- och regeringschefer beslöt på toppmötet i mitten på oktober att ett ”juridiskt ramverk” för bankunionen ska vara klart före årsskiftet. Bankunionen och den gemensamma finansinspektionen anses behövas för att motverka att banker fallerar för att de nationella finansinspektionerna inte slår larm i tid.

Den gemensamma finansinspektionen är också en förutsättning för att pengar ska kunna betalas ut direkt till sviktande banker från euroländernas nya krisfond ESM, något Spanien är mycket intresserat av.