Hoppa till artikelns andra spalt.

Cameron pratar om brittiskt EU-utträde

Storbritanniens premiärminister David Cameron anser att ett brittiskt EU-utträde är ”tänkbart”. Samtidigt ökar stödet i landet för en ”Brexit”.

Under en utfrågning i brittiska underhuset efter förra veckans EU-toppmöte tillfrågades premiärminister David Cameron om han kunde förutse ett brittiskt utträde ur EU.

– Alla framtider är tänkbara för Storbritannien, sade David Cameron som dock tillade att han själv inte förespråkar att landet lämnar unionen. Detta är första gången han offentligt talar om ett möjligt brittiskt EU-utträde.

Flera av hans konservativa partikamrater i Tory kräver en omröstning i frågan. En av dem, Londons inflytelserike borgmästare Boris Johnsson, sade under en intervju i söndags att ”det inte skulle vara hela världen om Storbritannien lämnar EU”. Han tillade att en folkomröstning innan 2015 vore ”fantastiskt”.

Enligt en nylig opinionsundersökning har 54 procent av britterna en negativ syn på EU och mer än en tredjedel anser att Storbritannien skulle klara sig bättre utanför unionen – en ökning med tre procentenheter under det senaste halvåret.

I mitten av januari väntas David Cameron hålla ett tal om Storbritanniens framtida EU-relation.