Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning

Debatt: Christian Engström måste bestämma sig om EU

Olle Schmidt (FP) 31 januari 2013 | Märklig helomvändning

Piratpartiet måste välja: federalister i Bryssel eller EU-kritiker på hemmaplan. Det skriver Europaparlamentariker Olle Schmidt (FP) i replik till Christian Engström (PP).

Piratpartiet har genom Christian Engström kommit fram till att de är kritiska till EU-samarbetet. Detta är mycket märkligt då Piratpartiet och Engström sedan mandatperiodens början år 2009 har röstat på samma sätt som den EU-positiva gröna politiska gruppen de tillhör.

Enligt databasen VoteWatch har Engström i Europaparlamentet röstat som sin partigrupp till nästan 98 procent. Den gröna gruppen delar i stort samma syn på EU-samarbetet och federalism som min egen liberala grupp. Jag tror på EU-samarbetet men har ändå bara röstat som min grupp till 94 procent!

För den så kontroversiella långtidsbudgeten röstade Engström med sin grupp, och inte heller avvisades det långgående federalistiska förslaget om en genuin monetär union. Inte ens jag var övertygad om att budgeten kunde godkännas i den föreslagna formen. Det är svårt att identifiera Piratpartiets EU-politik, men de tycks ha gjort en helomvändning.

Att Storbritannien hotar lämna EU om man inte får igenom vissa krav är olyckligt. Jag håller med om David Camerons problemformulering, men inte om lösningen. Cameron ska komma ihåg att ultimatum inte är en förhandlingsmetod.

Folkpartiet har alltid haft en klar vision för EU-samarbetet. Vi vill att Sverige ska vara medlemmar i EU fullt ut. EU-samarbetet är dock inte en à la carte-meny där man kan plocka russinen ur kakan utan det krävs ömsesidig respekt och kompromisser.

Med tanke på hur Engström röstar i Europaparlamentet är hans trovärdighet som nykläckt EU-kritiker minst sagt låg. Det känns som Piratpartiet måste bestämma sig: federalister i Bryssel eller EU-kritiker på hemmaplan.

Olle Schmidt (FP)
Europaparlamentet

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret