Hoppa till artikelns andra spalt.

Nystartad tysk-fransk EU-motor firar 50

På måndagen firades 50-års minnet av Elyseefördraget 1963 som formaliserade det tysk-franska EU-samarbetet, även kallat EU:s motor.

Vid ett stort publikt arrangemang i Berlin framträdde Frankrikes president Francois Hollande och Tysklands förbundskansler Angela Merkel under lediga former för att högtidlighålla det 50-åriga samarbetet mellan de historiska gamla ärkefienderna.

Borta var förra årets kylighet mellan Merkel och Hollande då den tyska förbundskanslern öppet stödde Hollandes motståndare Nicolas Sarkozy i det franska presidentvalet. Hollande som tagit med sig hela sin regering och parlament för att fria det halvsekelgamla samarbetet var försonlig och kallade sin tyska motpart vid förnamn inför studenter som samlats för festligheterna, rapporterar EUobserver.

Enligt tidningen uppmuntrade de tyska och franska ledarna studenterna att tänka mer utopiskt och drömma om en framtida federal europeisk stat med gemensam beskattning.