Fredrik Reinfeldt gillar inte Angela Merkels förslag på en konkurrenspakt. Arkivbild.

Fredrik Reinfeldt gillar inte Angela Merkels förslag på en konkurrenspakt. Arkivbild.

Bild: Europeiska unionens råd

Reinfeldt avvisar mer makt till Bryssel

Statsminister Fredrik Reinfeldt gör tummen ned för Angela Merkels förslag på en ny ”konkurrenspakt” och att överföra mer makt till Bryssel.

Under ekonomikonferensen i schweiziska Davos föreslog i förra veckan den tyska förbundskanslern Angel Merkel en ny konkurrenspakt i EU. Men från svenska regeringen får förslaget inget stöd.

– Där har vi en klar skillnad med Tyskland. Idén att vi skulle ge nya fullmakter till Bryssel och att EU-kommissionen sedan säger till oss vad vi måste eller inte får göra avvisar vi kategoriskt, sade Fredrik Reinfeldt (M) till tyska Handelsblatt på måndagen.

I konkurrenspakten skulle medlemsländerna ingå kontrakt med EU-kommissionen och åta sig att göra reformer inom exempelvis lönesättning, forskningsanslag, infrastruktursatsningar och effektivisering av offentlig förvaltning.

– En sådan åtgärd skulle bara få ske på frivillig basis. En överföring av fullmakter till Bryssel avvisar Sverige, sade Fredrik Reinfeldt som frågade sig om dessa åtgärder skulle gälla för alla EU-länder eller ”bara för de små och mellanstora”.